El llop, animal sagrat dels ibers

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1419
L’article de butxaca

 

Anomenem ibers un seguit de tribus que van viure al llevant de la península Ibèrica entre els segles VI i II abans de Crist. I admiraven molt un animal: el llop.

 

Què en sabem, les ibers?

Tot i que ens han deixat molt pocs escrits i que encara no som capaços d’entendre el que hi diu, gràcies a l’arqueologia sabem moltes coses d’ells: com vivien i com s’organitzaven, quina era la seva economia i quines creences tenien. Els ibers van entrar en contacte amb els comerciants fenicis i grecs, i més tard amb cartaginesos i romans. De tots ells van rebre influències culturals. El territori català va ser terra d’ibers.

 

El llop, molt admirat

Avui, però, només us parlarem d’un animal que els ibers consideraven sagrat: el llop. El van representar en escultures, en cuirasses, a la ceràmica i en els seus tresors més preuats. Els ibers sabien que el llop era un animal perillós que caçava en llopada, és a dir en grup, d’una manera eficaç. Per això era temut i admirat al mateix temps. Per als ibers, representava el poder i la força del caçador i del guerrer.

 

En aquesta pàtera (un plat especial per a fer cerimònies) de plata hi ha la representació d’un cap de llop. Al poblat ilercavó del Castellet de Banyoles de Tivissa (Ribera d’Ebre) es va trobar un tresor de plata format per aquesta pàtera i dues més, set gots, un braçalet i un collaret.

Això és un fragment d’escultura d’un guerrer, amb un pectoral que duu representat el cap d’un llop. Procedeix del poblat iber de l’Alcúdia d’Elx (Baix Vinalopó). Els ibers de la regió d’Elx eren de la tribu dels contestans.

Aquesta escultura representa una lloba alletant els seus cadells. És del cementiri ibèric del Cerro de los Molinillos (Baena, Jaén).

 

Si voleu conèixer més els pobles ibers i veure en directe aquestes representacions de llops ibèrics, aneu al Museu d’Arqueologia de Catalunya (Barcelona), on trobareu una magnífica exposició titulada «L’enigma iber» (fins al gener del 2022). El voleu descobrir?

 

Text i fotografies: MARIA ÀNGELS PETIT I MENDIZÀBAL