Cavall Fort 1500
Sortim de casa
El Puigsacalm, una gran muntanya
El Puigsacalm (1.515 m) té una panoràmica privilegiada, que s’estén des dels propers volcans de la Garrotxa fins a muntanyes força llunyanes, que gairebé el doblen en alçària.
A cavall de les comarques d’Osona i la Garrotxa, és un cim destacat per la seva figura esvelta i inaccessible, que sobresurt entre totes les muntanyes veïnes, i només és relativament fàcil pel vessant nord. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic de formigó i una creu metàl·lica. També acostuma a haver-hi sempre alguna bandera catalana.
En un dia clar podem albirar fins a la mar Mediterrània al final dels contraforts de l’Albera i el dibuix del golf de Roses. Més a prop, la serra de Santa Magdalena del Mont, Olot i la vall d’en Bas, el Ripollès i la plana de Vic.
Aquesta excursió és ideal per a fer pràctiques d’orientació!
Fitxa de l’activitat
Tipus de descoberta: Ascensió i descens del Puigsacalm per la mateixa ruta, amb unes vistes sensacionals en ambdues direccions.
Lloc: Puigsacalm (1.515 m), des de la collada de Bracons.
Situació: Al sud-est de la comarca de la Garrotxa, en el límit amb la veïna Osona.
Forma d’arribar-hi: A la vall d’en Bas s’hi arriba des del túnel de Bracons, des d’Olot o des d’Amer, tot i que el coll de Bracons és a la GIV-5273, l’antiga carretera que enllaça Sant Esteve d’en Bas amb Torelló.
Equip necessari: Calçat còmode. Segons el temps, roba d’abrigar adequada. És important portar mapa i brúixola, a més del GPS.
Època recomanable: Es pot fer en qualsevol època però eviteu de fer-la amb perill de mal temps. A l’hivern hi podem trobar neu.
Desnivell: 400 metres.
Temps estimat: Tres quarts d’hora fins al coll de Sant Bartomeu, tres quarts més fins a la font Tornadissa i una mitja hora llarga fins al cim del Puigsacalm. Dues hores ben llargues fins al cim i una i mitja per a baixar. Total, tres hores i mitja de caminada.
Dificultat: Els camins descrits no tenen cap dificultat i estan indicats, però transcorren per espais de muntanya i cal estar atents i orientats, sobretot a la baixada!
Documentació (cartografia i llibres): Mapa i guia excursionista Puigsacalm: Bellmunt, E-25, escala 1:25.000. Editorial Alpina. / Anem d’excursió per Catalunya, “30 excursions per a nois i noies”. Jordi Quera. Editorial Alpina / CIM Edicions.
Dades d’interès: El Puigsacalm ofereix una gran varietat de pujades. Els itineraris des de Sant Privat d’en Bas (al nord) i des de Joanetes (al sud) presenten certa dificutat –sobretot el que puja escalant el camí dels ganxos. L’itinerari escollit des de la collada de Bracons (al nord-oest) presenta poc desnivell (menys de 400 m) i és el més accessible, tot i que tampoc no presenta dificultats el que puja des de Vidrà pel pla Traver. Però n’hi ha d’altres, com els que pugen pel salt de Sallent, pel camí dels Burros, pel camí dels Matxos, per les Olletes… Tots són ben diferents i porten a una muntanya excepcional.
Itinerari
0,00 h. Coll de Bracons (1.132 m)
Al coll de Bracons (1.132 m) hi ha un espai per a aparcar arran de carretera. Grimpant sobre un petit talús, es troba un camí que inicialment segueix la carena però que ben aviat, i en direcció nord, s’endinsa en la fageda del vessant oest –eviteu el camí que puja pel llom de la carena. Durant una bona estona el camí és força planer i ens porta pels boscos de la zona coneguda com els Clivillers.
0,45 h. Coll de Sant Bartomeu (1.242 m)
I en uns tres quarts d’hora s’arriba al coll de Sant Bartomeu (1.242 m), on hi ha una cruïlla. Seguirem el corriol que mira cap al nord nord-est i que puja a la nostra dreta. El camí ample per on veníem baixa en direcció a Sant Bartomeu de Covidases. Ara passem per una fageda molt densa fins a arribar a la font Tornadissa.
1,30 h. Font Tornadissa
Deixem la font enrere i, sense seguir cap camí regular, pugem pels prats, que fan molt pendent, en direcció nord, evitant d’entrar a la fageda. Quan arribem al llom de la carena, on es perfila el Pirineu al fons, enllaçarem amb el camí que puja des de Vidrà i el pla Traver. Cal recordar l’indret per a trobar el camí a la baixada. Girant a la dreta, continuem fins als rasos del Manter (1.389 m), des d’on gaudim d’una vista circular magnífica sobre la vall del Ges, amb el Pedraforca i la serra del Cadí retallats a l’oest. A partir d’aquí continuem pujant per la dreta d’un filat en direcció sud-est fins a arribar a una tanca de fusta, la qual hem de travessar per a continuar, després d’un petit sifó entre el bosc, per un camí ben fresat fins a un petit collet, que dona pas a una fageda, on hi ha una farmaciola d’emergència i un pal indicador que ens porta, amb una forta pujada, fins al cim.
2,00 h. Puigsacalm (1.515 m)
La baixada la farem pel mateix recorregut.
ATENCIÓ:
L’objectiu d’aquests itineraris és fer conèixer indrets molt atractius. Les rutes que us proposem no presenten grans dificultats per als infants, però és necessari que vagin acompanyats sempre d’alguna persona adulta per a evitar qualsevol risc. S’han de seguir les recomanacions que fem i, no cal dir-ho, respectar l’entorn i procurar no deixar rastres de la nostra visita.
Molt important: quan sortim d’excursió cal avisar sempre algú del lloc on anem!
Text i fotografies: JORDI QUERA
Mapa: EDITORIAL ALPINA