Els algorismes

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1380
Bits i xips

 

Sentim a parlar de l’algorisme de cerca de Google, del de recomanació de Netflix, del que ens recomana productes d’Amazon o del que decideix quines fotos ens ensenya a Instagram. Hi ha qui diu que els algorismes controlen la nostra vida. És cert? Fins a quin punt?

 

Què és, un algorisme?

Un algorisme o algoritme és un conjunt de passos simples que serveixen per a realitzar una feina més complexa. Quan fem una divisió a mà, calculem l’àrea d’un triangle o resolem una equació, descomponem una tasca complexa en passos simples per resoldre-la: apliquem un algorisme. Però també n’apliquem un quan caminem pel carrer per arribar a un lloc, decidim quin vídeo mirar a YouTube o fem un ou ferrat. És com una fórmula que ajuda a prendre decisions.

 

I és cert que controlen la nostra vida?

Doncs en certa manera sí. Els algorismes no els fan uns matemàtics a mà, com una suma o una resta, sinó que els fan uns programes informàtics. Amb les dades que tenen de nosaltres (què ens agrada, què busquem, on vivim, a qui seguim a les xarxes…) fan càlculs i fórmules. I així decideixen per nosaltres què ens ensenyaran a Google, Netflix, Instagram…

 

MOLT ANTICS
Ara en sentim a parlar molt, però els algorismes no són nous. La paraula algorisme deriva del nom del matemàtic i astrònom persa Muhammad bin Musa al-Khwarizmi, que va viure al segle IX i que treballava a la Casa de la Saviesa de Bagdad. A ell també li devem la paraula àlgebra.

 

A més de les xarxes i Internet, els algorismes també serveixen per a prendre decisions relacionades amb la vida quotidiana, com ara si el banc ens farà un préstec (segons l’edat, el sou, els diners… que tenim) o quina quantitat d’un medicament hem de prendre segons la nostra alçada i pes. I tot això només amb fórmules matemàtiques.

 

Text: JOSEP M. GANYET
Il·lustració: ALBERTO BOTELLA