Els secrets del Sincrotró ALBA

posted in: General | 0
Cavall Fort 1355
La finestra

 

Això no és una nau de La guerra de les galàxies: és un edifici molt important que conté un accelerador d’electrons! El trobem a Cerdanyola del Vallès i ofereix als investigadors de tot el món una llum molt potent i brillant. Cavall Fort l’ha pogut visitar!

 

Què és, un sincrotró?

És una gran màquina en què es posen electrons (una de les parts més petites de què estan formades les coses) i es fan circular a moltíssima velocitat.

Els electrons s’acceleren tant que acaben emetent l’anomenada “llum de sincrotró”. És una llum potentíssima que no podem veure, però que té una gran propietat: permet explorar materials amb molt detall, veure com són, com estan fets i quines propietats tenen a nivells atòmics i moleculars. El sincrotró permet viatjar dins la matèria i desxifrar-ne tots els secrets.

 

Hi ha uns trenta sincrotrons al món com l’ALBA, que va néixer l’any 2012 i és l’únic del sud-oest d’Europa. Tot i ser jovenet, ja està a l’altura de les recerques i investigacions de molts sincrotrons europeus!

 

 

A dins del sincrotró, la redacció de Cavall Fort ha tingut uns guies de luxe! A més de l’Ana Belén i la Laia, del Departament de Comunicació i Educació, ens ha acompanyat el doctor Ramon Pascual, i hem conegut la doctora Caterina Biscari.

Ramon Pascual
Físic
Impulsor del Sincrotró ALBA
Actualment n’és el president honorífic.Professor universitari durant molts anys, li agrada tant estudiar i divulgar la ciència que, juntament amb altres científics, va pensar que feia falta tenir un sincrotró a Catalunya per a “posar aquest recurs científic a l’abast de qui vulgui descobrir i conèixer tot allò relacionat amb les coses més petites”. És com l’ànima de l’ALBA i, tot i que està jubilat, el podeu trobar al sincrotró de tant en tant.
Caterina Biscari
Física
Directora del Sincrotró ALBAAmb una gran trajectòria en el món de la recerca científica, viu la seva feina molt intensament. “La ciència és una cosa molt bonica, útil per a la societat i que, a més, permet passar-ho bé fent-la”, ens explica. Li agradaria que hi hagués més noies en el món científic, sobretot en l’enginyeria i la informàtica, “molt més creatives i amb més abast social del que sembla”.

 

 

Entrem al Sincrotró ALBA

 

COM FUNCIONA?

1. Dins el sincrotró es produeixen els electrons, als quals es fa agafar gairebé la velocitat de la llum. Es guarden a l’anell d’emmagatzematge mentre no paren de circular!

2. El feix d’electrons, més prim que un cabell, es va “empenyent” amb camps elèctrics i es fa moure en corba amb potents electroimants perquè els electrons generin la llum de sincrotró.

3. La llum es condueix cap als punts on els investigadors fan els experiments: les línies de llum.

 

 

 

1. Mireu el túnel amb els acceleradors dels electrons: impressionant, oi? Només hi poden accedir els tècnics quan el sincrotró no està en marxa. l  2. Les línies de llum són els laboratoris on es fan els experiments: quines màquines més complexes!

 

Les instal·lacions del sincrotró estan sobre una plataforma independent, com una safata; així, si hi ha qualsevol moviment terrestre, no l’afecta tant.  l  El sincrotró facilita molt la feina dels científics: amb altres mètodes, no ho podrien fer o hi estarien moltes més hores!

 

AL SINCROTRÓ ALBA…

Hi treballen 200 persones i cada any hi passen 1.800 investigadors.

S’hi produeixen 6.000 hores de llum l’any.

Hi funcionen més de 7.000 equips alhora!

Hi funcionen 8 línies de llum i se n’estan construint 4 més.

Els laboratoris

La llum que surt del sincrotró va a parar a uns contenidors, les línies de llum, des d’on els investigadors “l’agafen” per poder fer els estudis. El Sincrotró ALBA ofereix un ventall molt gran de tipus de llum, des de l’infraroig fins als raigs X, passant per la llum visible i l’ultraviolada; els investigadors escullen la més adequada per al seu experiment. Hi ha diferents menes de línies segons la matèria que s’ha d’estudiar. Aquí en teniu alguns exemples!

 

Explorar pintures antigues

Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya han estudiat pintures medievals del monestir de Pedralbes. La llum del sincrotró els ha permès saber com es van pintar i com s’han de conservar actualment! I és que aquesta llum és perfecta per a fer aquests estudis de pintures o peces antigues, perquè només les “il·lumina” i no les fa malbé!

 

Investigar l’Alzheimer

Hi ha molts científics que investiguen malalties complexes com l’Alzheimer. Investigadors del Sincrotró ALBA i de la Universitat Autònoma de Barcelona han fet un estudi de cèl·lules al sincrotró, que ajuda a fer camí per a descobrir com es desenvolupa aquesta malaltia.

 

Fer xocolata més suau i refrescant

La llum de sincrotró ha servit a investigadors de la Universitat de Barcelona i a un xocolater professional per a estudiar el procés de fabricació de xocolata, per a saber exactament com es produeix l’anomenat efecte vellut. És un procés que fa que la xocolata sigui més suau i refrescant quan ens la mengem!

 

 

Per què és important, tenir un sincrotró?

Un sincrotró permet fer estudis de física, química, ciències de la vida, ciència de materials, patrimoni cultural, biologia, paleontologia… I això vol dir tant una pasta de dents que netegi millor com una crema del sol que protegeixi més, o fer servir biomassa per a netejar aigües brutes, o estudiar vacunes per a peixos, descobrir la dieta d’un individu medieval a partir dels seus ossos…

El sincrotró és una eina molt important perquè permet investigar, descobrir i conèixer noves coses relacionades amb la vida: amb el passat, el present i el futur de la humanitat.

 

Voleu entrar al Sincrotró ALBA?
Aneu a la jornada de portes obertes el dia 29 de juny! Us hi podeu apuntar a www.sincrotroalba.cat

 

Text: EUGÈNIA MORER
Dibuixos: ÒSCAR JULVE
Fotografies: SINCROTRÓ ALBA