Emergències

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1236
La finestra

 

Tots sabeu què fan la policia, els bombers, els qui treballen a les ambulàncies, però… quina és la feina de Protecció Civil?

 

Sempre alerta

Els països han de protegir i ajudar les persones quan hi ha una emergència important. Aquest sistema, format per persones, vehicles, maquinària… s’anomena Protecció Civil. Ara us expliquem com és la nostra: la Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.

 

24 hores del dia, 365 dies de l’any: sempre hi ha algú a l’altra banda del telèfon per a atendre una trucada i començar a actuar ràpidament. Les emergències es presenten sense avisar i cal estar sempre alerta i preparats!

 

 

Com s’actua davant una emergència?
  • Arriba una trucada a Protecció Civil que informa de qualsevol emergència: un tren que ha patit un accident, unes fortes nevades, un incendi important…
  • Cal activar-se i coordinar la informació què passa, què estan fent els bombers, els Mossos d’Esquadra, les ambulàncies del SEM, els alcaldes dels ajuntaments, la policia local…
  • Es recull tota la informació de l’emergència, s’estudia i es fa arribar a tothom que ha d’actuar per solucionar-la: ajuntaments, organismes implicats… També es passa tota la informació als màxims responsables de la Generalitat, que dirigeixen l’emergència en tot moment i prenen les decisions més complicades.
  • Es prenen mesures de protecció de les persones perquè no prenguin mal i s’informa a la població de com actuar per prevenir que pateixin danys.

 

Un accident d’un camió de mercaderies perilloses, un terratrèmol, pluges molt fortes, incendis forestals, nevades, allaus, accidents d’avió, de tren o bé en una empresa química… De gestionar aquestes situacions d’emergència se n’encarrega Protecció Civil.

 

Molts plans!

Inuncat, Neucat, Infocat, Allaucat, Sismicat… Tots aquests cats són els plans d’emergència per pluges, neu, incendis, sismes… que Protecció Civil activa si hi ha una emergència o es preveu que n’hi haurà una d’aquesta mena. Són com les instruccions per a la policia, bombers, ambulàncies… per a saber què cal fer en funció de cada risc, perquè tothom treballi coordinadament i hi hagi menys gent afectada.

 

 

Una de les fonts d’informació fonamentals per a Protecció Civil és el telèfon 112, que centralitza totes les trucades d’urgència dels ciutadans.

 

Associacions de Voluntaris de Protecció Civil

En les tasques de protecció de la ciutadania també ajuden els voluntaris de Protecció Civil. Són ciutadans inscrits a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil del seu municipi. Donen suport als cossos de seguretat i d’emergències, per exemple, en activitats amb gran concentració de persones: festes majors, esdeveniments esportius, espectacles… Porten un uniforme identifi catiu de la seva associació. Potser els trobareu a la pròxima festa major que aneu!

 

Això és el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), on treballen els operadors i tècnics de Protecció Civil:

  • En totes aquestes pantalles es veuen les imatges de les càmeres de trànsit, el radar amb les pluges, les imatges dels helicòpters dels bombers i de la policia, les càmeres que hi ha als polígons petroquímics, la informació dels mitjans de comunicació…
  • Hi ha un munt de telèfons, emissores de telecomunicació, ordinadors… per a posar-se en contacte amb els cossos d’emergències, ajuntaments o empreses. Quan l’emergència és molt greu, els policies, bombers, agents rurals i professionals del SEM o tècnics d’altres administracions, van al CECAT a treballar amb Protecció Civil: la sala s’omple de persones que treballen intensament i sense descans per protegir la gent davant de l’emergència. També hi ha els responsables de la Generalitat de Catalunya, que prenen decisions com ara evacuar una població per perill d’inundacions o suspendre les classes per nevades fortes.

 

Com arriba la informació?

La informació arriba a través de fonts d’informació oficials. Aquí en teniu algunes:

  • Servei Meteorològic de Catalunya: avisa si hi ha d’haver algun fenomen meteorològic important: pluja , neu o vent molt forts…
  • Institut Geològic de Catalunya: avisa quan hi ha un sisme
  • Departament de Medi Ambient: informa quan hi ha perill d’incendi forestal o una emergència relacionada amb fauna salvatge.
  • Empreses químiques o de transport: comuniquen que s’ha produït un accident químic, ja sigui en una fàbrica o de trànsit amb algun camió.
  • Bombers, policies, professionals del SEM, agents rurals, alcaldes… i els ciutadans que informen d’una emergència a través del 112.

 

Com s’actua abans i després d’una emergència?

Un cop s’ha resolt l’emergència s’ha de continuar treballant. Per què? Doncs perquè s’ha de poder tornar a la normalitat al més aviat possible. Pot ser que les emergències només durin unes hores però, de tant en tant, s’allarguen molts dies seguits i cal treballar molt dur fi ns que passi el perill i tothom estigui segur. Sovint s’ha d’actuar abans que passi l’emergència, com ara quan les previsions indiquen que plourà molt fort o que farà molt vent. Llavors s’ha d’informar la gent i avisar-la perquè prengui mesures d’autoprotecció per a estar segura.

 

El camió de Protecció Civil

La unitat mòbil de Protecció Civil és un camió tot terreny que es desplega per transformarse en un centre de coordinació d’emergències. El camió es posa en marxa quan cal desplaçarse al lloc on ha passat una emergència greu. Dins del vehicle es reuneix un equip format per Protecció Civil, Mossos, Bombers, Agents Rurals i SEM (ambulàncies). També hi ha sovint els voluntaris de la Creu Roja, sobretot quan hi ha gent evacuada que ha de passar la nit fora de casa, en un pavelló esportiu.

 

Què hi ha, dins el camió?

Xarxa d’informàtica, de telefonia, emissores de comunicació per ràdio, estació meteorològica, càmera de vigilància exterior amb visió d’infraroig, televisió per satèl·lit, receptor d’imatges d’helicòpter, ordinadors, impressores, megafonia exterior… Aquests són alguns dels equipaments del camió, que està preparat per a desplaçar-se a qualsevol punt del territori i té cobertura per poder-se comunicar i resoldre l’emergència.

Pot ser que us trobeu el camió en una fira o festa major: moltes vegades l’hi porten perquè la gent el vegi i el conegui.

 

Text: ARACEL·LI BASSA
Fotografies: PROTECCIÓ CIVIL DE LA GENERALITAT