Cavall Fort 1446
L’entrevista
“La guerra no és la solució”
|
Com era la vida a Kabul quan eres petita?
El meu pare treballava al Ministeri de Sanitat. Teníem una vida força bona perquè no passàvem gana. Era una vida com la d’aquí, d’una classe mitjana. Tot va canviar a mesura que van arribar les bombes i la guerra.
Una d’aquestes bombes va caure a casa teva…
Sí, em va destruir la vida. Vaig estar uns sis mesos en coma i dos anys en diferents hospitals. Quan vaig sortir de l’hospital, el règim talibà havia ocupat el país. No permetien que les dones treballessin, estudiessin, sortissin de casa… A mi, a conseqüència de la bomba, tothom m’excloïa. Deien: “És una dona cremada, quan sigui gran no valdrà per a res”.
|
Per què vas decidir fer-te passar per un noi?
Per a poder treballar i tirar endavant la família. El meu pare estava malalt i no ens podia ajudar, i al meu germà l’havien matat durant la guerra. Vaig haver de fer molta feina molt dura.
Va ser difícil?
Havia de vigilar molt i tenir cura de tot. Vivia amb por a cada segon! Però, gràcies a la por, ara soc una persona molt desperta.
Durant aquest temps, et va ajudar algú?
Malgrat tot el que havia viscut, encara hi havia gent amb ganes de fer-me mal. Però també vaig trobar àngels que em van ajudar, com algunes companyes de classe, un executiu alemany i, sobretot, la meva mare afganesa.
|
Deu anys més tard va arribar l’oportunitat de venir a Catalunya. Quan vaig arribar aquí, els metges em volien operar, però jo em volia morir perquè ja no tenia més força. Sort d’una família que em va acollir a casa seva: ells no em van donar només la possibilitat de tenir menjar i educació, sinó també ganes de continuar endavant. Els meus pares catalans són uns autèntics àngels. Et vas sentir ben rebuda? Per què vas decidir explicar la teva història en un llibre?
|
També vas crear una organització per a ajudar la gent del teu país.
Al meu país hi havia centenars de nens i nenes amb el mateix somni que jo, anar a l’escola. Però, per diferents raons, no hi podien accedir. Per això vaig fundar Ponts per la Pau l’any 2016. L’organització està agafant força, però també necessitem molta ajuda; més que econòmica,intel·lectual. Cal buscar conjuntament estratègies per a ajudar les persones que han quedat atrapades al meu país.
I els nostres lectors, com poden ajudar?
Treballant per la pau en el seu entorn i creient en la solidaritat. La guerra d’Ucraïna ha fet que molta gent torni a creure en la guerra com a solució, en lloc de la pau. Això és una gran mentida! La guerra no és la solució.
T’agradaria tornar a l’Afganistan?
El meu somni és poder tornar i abraçar la meva mare, però no sé quan ho podré fer.
|
Voleu saber més coses de la Nadia i dels seus projectes?
Visiteu nadiaghulam.com
Per CHUS DÍAZ
Fotografies: ARXIU DE NADIA GHULAM
Dibuix: PEP BROCAL