És festa major!

posted in: El Tatano | 0
El Tatano 212
La finestra

 

Molts pobles, barris i ciutats fan uns dies de festa grossa. Són els dies de festa major!

 

Els carrers s’han omplert de banderoles i s’hi han instal·lat escenaris i envelats. I els firaires ja munten els cavallets! Al llarg de quatre o cinc dies es faran un munt d’activitats. Què, tataner, hi anem?

Comença la festa!

Xxxt! Ja fan el pregó! El pregó és un discurs que anuncia l’inici de la festa. I que anima tothom a passar-s’ho molt bé.

 

De festes majors n’hi ha tot l’any, però la majoria es fan a l’estiu, perquè antigament aquesta era l’època en què s’acabava de fer la collita. I calia celebrar-ho!

 

La cercavila recorre els carrers i les places. Els gegants van al capdavant. Que alts i grossos que són! Els acompanyen els capgrossos i altres figures del bestiari popular.

Tots salten i ballen al so de les gralles i els tambors!

 

La majoria de gegants i gegantes representen reis i reines, nobles, pagesos o herois! També poden ser personatges importants de la vila. Cada lloc té els seus gegants i tothom se’ls estima molt.

 

Hi ha festes que són molt antigues i se celebren des de fa centenars d’anys. Gairebé totes estan dedicades al patró o la patrona del lloc, ja sigui un sant, una santa o una marededeu. I s’acostuma a fer una missa en honor seu.

 

I la festa continua… Amb danses i castells!

Per festa major hi ha grans ballades a la plaça: balls de cascavells, de cintes, de gitanes… Cada localitat té les seves danses tradicionals. Mira els bastoners com fan repicar els bastons! Quina traça!

A la plaça també s’hi fan castells. Els castellers es lliguen les faixes i es preparen per a l’actuació. I, amb molta agilitat els que pugen i amb molta força els que aguanten, carreguen un castell ben alt. L’enxaneta fa l’aleta i tothom aplaudeix! Com sonen, les gralles!

Tothom a jugar!

A la tarda, els jocs de cucanya ja estan a punt. Hi ha curses de sacs i de relleus, el joc de trencar l’olla… També s’organitzen gimcanes i curses populars. I, després, una bona xocolatada per a recuperar les forces.

Arriba el correfoc!

Les colles de diables corren i salten pels carrers sota les espurnes de foc. Han tret a passejar els dracs i les bèsties. Quina fumerada! Quants espetecs! Els que s’atreveixen a seguir-los van ben protegits amb jaquetes i barrets per no cremar-se.

 

 

Sopars a la fresca, balls i concerts

I arriba el capvespre. Els veïns paren una taula llarguíssima i tothom treu plats i cadires. Soparan tots junts a la fresca abans que comenci el ball a l’envelat o que toqui l’orquestra a l’aire lliure. I els més amants de la música faran cap als concerts. Segur que tothom anirà a dormir més tard del compte!

 

 

El cel s’omple de llum!

La festa major s’acaba. El castell de focs posa punt i final a tants dies de gresca. Els focs artificials omplen el cel de llumetes de colors i ens deixen amb la boca oberta. Quin espectacle més bonic!

 

Que bé que ens ho hem passat a la festa major, oi, tataner?

 

Text: REDACCIÓ
Il·lustració: CÉSAR BARCELÓ