Cavall Fort 1463
L’article
Genís i Laia
Tenen nou i tretze anys
i són bastoners de la seva ciutat, Terrassa.
Pica fort!La Festa Major de Terrassa es fa el primer cap de setmana de juliol: els germans Genís i Laia acaben l’escola i gairebé ja hi són! Gràcies als assajos de cada divendres, estan ben a punt: “M’agrada molt el ball de l’’Estapera’, quan es tanca el primer dia de festa: bastoners, totes les altres colles i el públic ballem tots junts!”, diu en Genís. Un cop arrencada la festa, els bastoners ompliran els carrers de la ciutat ballant el “Virolet”, el “Passa el fil”, el “Patufet”, el “Sant Ferriol”, el “Passi-ho bé”… al ritme de les gralles.
Bastoners tot l’any“A més de ballar el ball de bastons, ens agraden molt els concerts de la festa”, ens explica la Laia. Entre molts actes, dilluns de la Festa Major hi ha la cercavila infantil, dedicada del tot als petits i joves. Però l’ambient de bastoners no s’acaba amb la Festa Major, sinó que durant l’any fan trobades a altres poblacions i també colònies amb la colla! |
Més coses sobre la Festa Major de Terrassa
Comença la festa!
Divendres a la tarda, a Terrassa, la Festa Major comença amb la Baixada del Drac. Diuen que, temps enrere, aquest drac llegendari vivia en una cova a la muntanya de Sant Llorenç del Munt i atemoria els habitants dels voltants. El primer dia de la festa el drac surt de la cova i baixa fins a Terrassa acompanyat pels tabalers. Quan la comitiva arriba al Raval de Montserrat, on hi ha l’Ajuntament, comença la Dansa del Drac. La segueixen un repic de campanes i la lectura del pregó. Després arriben els balls: dels gegants, dels capgrossos i, és clar, dels bastoners!
Ja fa més de quaranta anys que els Bastoners de Terrassa fan ballar els bastons!
Qui serà el Capgròs de l’Any?
A Terrassa tenen una tradició curiosa: cada any s’uneix a la comitiva de festa major un capgròs nou que homenatja un personatge popular de la ciutat. Popular no vol dir que sigui famós, sinó que destaca en la vida social terrassenca. Un mes abans es presenten els “capdidats”, és a dir, els candidats a Capgròs de l’Any, i se’n fa una votació. El resultat no es coneix fins al primer dia de festa, quan el Capgròs de l’Any entra al Raval. Ho fa tapat, perquè ningú no vegi qui és. Quin misteri! Un cop allà, el Capgròs de la Guapa el descobreix.
Text: EUGÈNIA MORER i CHUS DÍAZ
Dibuix: MIGUEL BUSTOS
I els altres nens i nenes, què ens expliquen sobre les seves festes majors?
Torneu enrere i ho podreu descobrir!