Cavall Fort 1463
L’article
Abril
Té tretze anys, és d’Amposta
i toca a la banda amb el seu trombó de vares.
Que comenci la música
L’Abril assaja el concert de la Festa Major des de fa mesos amb la seva banda, la Lira Ampostina. Quins nervis! Té moltes ganes que surti bé. I és que, durant les festes, la música de la banda omple carrers i places de les poblacions de l’Ebre. “És el so de la nostra festa. Quan fem la passacalle anem caminant mentre toquem; el trombó pesa una mica, això sí!” L’Abril toca el trombó de vares des que té set anys i en fa tres que està a la Lira: “En una banda som molta gent i fem molta pinya; ens ho passem molt bé!”
El gran concert
El concert el fan a la plaça major i hi ha moltíssima gent. “Em fa molta il·lusió tocar amb la meva banda i tinc moltes ganes que surti bé; és un dia molt especial!” És un concertàs molt esperat per tothom i que comparteixen amb l’altra banda de la ciutat, la Unió Filharmònica. I és que les bandes, a més de passejar-se pels carrers per omplir-los de música, són autèntiques orquestres amb ganes de fer molt bona música. “Les bandes a les terres de l’Ebre són molt importants: una festa sense el so de la banda no és una festa!”
Més coses sobre les festes d’Amposta
Ja arriba la banda!
Les bandes de música desfilen en un formació molt ben estudiada. Encapçala la marxa l’abanderat, que porta l’estendard de l’entitat. Després va el director de la banda i, tot seguit, els músics, que es reparteixen en files. Normalment segueixen aquest ordre: primer, els instruments de percussió, com bombos i plats; després, els de vent de metall, com trompetes i trombons; finalment, els de vent de fusta, com saxos i clarinets.
Més de cent anys de música a Amposta
Tot va començar amb l’arribada a Amposta d’un grup de músics valencians. Hi van anar a treballar, però com que havien portat els seus instruments per distreure’s en els moments d’esbarjo, es van engrescar a tocar plegats. L’any 1915 van tocar a les festes majors; des de llavors que la música no ha deixat de sonar a Amposta. Un any més tard es va formar la Lira Ampostina (la Lira) i, poc després, la Unió Filharmònica d’Amposta (la Fila).
La Lira i la Fila tenen un paper essencial a la Festa Major. Hi fan cercaviles i actuacions per separat, però també participen conjuntament en el Concert de Bandes de Música. I sabeu què? Totes dues tenen gegants! La Lira compta amb la Cecília, una geganta clarinetista, i la Fila, amb en Roc, un gegant que toca el trombó de vares.
Voleu sentir com toquen els membres de l’Escola de Música de la Lira Ampostina? Aquí els teniu!
Text: EUGÈNIA MORER i CHUS DÍAZ
Dibuix: MIGUEL BUSTOS
I els altres nens i nenes, què ens expliquen sobre les seves festes majors?
Torneu enrere i ho podreu descobrir!