Cavall Fort 1463
L’article
Roser
Té setze anys i, amb el seu cavall,
és caixera a les festes de Ferreries.
De vint-i-un botóLa Roser, que munta a cavall des de ben petita, ja està a punt per a la festa de Sant Bartomeu que es fa a Ferreries, a l’illa de Menorca, al mes d’agost. Va ben arreglada, i “es cavall també: duu flocs (llaços) a sa coa i a sa brilla, i un estel as front”. Un cop han recollit pel poble tots els genets, anomenats caixers, van cap a la plaça, on comença el jaleo: els caixers entren a plaça, hi fan voltes i bots i en tornen a sortir… i així fins a tres vegades. Un bot, un bot!“Veure tanta gent dins sa plaça em fa sentir pessigolles!” Al ritme de la música de banda, la gent els anima i els aguanta quan fan el bot: “Els cavalls aixequen ses potes del davant i s’aguanten amb ses de darrere”. El que més li agrada a la Roser és “es moment de recollir ses canyes, que són un premi per haver participat: és molt emocionant!”. |
Més coses sobre la festa de Sant Bartomeu
Per què tenen tant protagonisme, els cavalls?
Originàriament, a Ferreries, els veïns vivien dispersos pels voltants de l’església. Quan celebraven les festes en honor de Sant Bartomeu, s’hi arribaven amb cavall perquè era el transport que tenien més a mà. Sabíeu, però, que el primer animal que desfila actualment a la cavalcada de la Festa Major no és un cavall? És un ruc! El munta el fabioler, que obre la festa amb un toc de tambor i de flabiol. Tot seguit, els caixers reparteixen candeles entre el públic; diuen que, si es mantenen enceses durant l’hivern, allunyaran els mals esperits.
I d’on surt el jaleo?
Això també ve de lluny! Viatgem al 1888 a Ciutadella. La banda popular d’aquesta població acostumava a tocar cançons de moda per animar les festes de Sant Joan. Aquell any van tocar una peça que es deia “Jota estudiantina” i pertanyia a una sarsuela molt coneguda. Aquella música va fer furor entre la gent! Però, ai!, els cavalls es van espantar tant que van començar a fer bots i cabrioles; d’aquí va sortir el nom de jaleo. La peça es va fer tan popular que la van adoptar la resta de festes majors menorquines. Avui és tot un símbol! Les bandes de música la repeteixen tants cop com calgui mentre dura el jaleo.
Així va ser el jaleo del 2022. Fixeu-vos-hi bé, que hi surt la Roser fent de caixera!
Text: EUGÈNIA MORER i CHUS DÍAZ
Dibuix: MIGUEL BUSTOS
I els altres nens i nenes, què ens expliquen sobre les seves festes majors?
Torneu enrere i ho podreu descobrir!