Jugar per aprendre

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1501
La natura

 

Sovint sentim a dir que l’únic animal intel·ligent és la nostra espècie: nosaltres els Homo sapiens. Però com més coneixem tots els animals més sabem que no és així. Què fan els animals per a dir que són intel·ligents? I com aprenen tot el que saben?

 

 

Els lleons també saben jugar, com nosaltres, sense fer-se mal. A vegades, però, el joc acaba en baralla!
Jugar fent salts i cabrioles

Moltes de les habilitats que adquireixen alguns animals s’aprenen jugant de petits. Els mamífers juguen a perseguirse, a mossegar-se i a fer tota mena de cabrioles, que els faran capaços de caçar o escapar-se i no ser caçats. Balenes i dofins fan tota mena de piruetes i salts. Però també hi ha altres jocs una mica més complexos que els permetran fer tasques més elaborades.

Per exemple, els dofins de l’Amazones manipulen branques, terrossos d’argila i feixos d’herbes en exhibicions durant els dies que busquen parella. I això ho aprenen de petits.

 

L’HABILITAT APRESA DELS DOFINS DE L’AMAZONES

Els mascles d’aquesta espècie manipulen elements per buscar parella. I ho fan colpejant aquests materials contra la superfície de l’aigua per demostrar la seva fortalesa quan hi ha femelles en el grup. I trien la branca, el terròs o el feix per impressionar les femelles i demostrar que són mascles forts, aptes per a la reproducció i… intel·ligents!

I com ho aprenen? Doncs des de petits ja salten fora de l’aigua, fent tota mena de piruetes i generant bombolles d’aire amb les quals juguen. Això també ho fan les balenes i altres dofins.

 

Les cries dels goril·les passen més estones jugant als arbres que els seus pares, que prefereixen estar-se a terra.
Jugar a tocar i parar

Els mamífers que passen moltes estones dalt dels arbres, com molts micos, es persegueixen de petits fins a acabar exhausts: sembla que no es cansin de jugar. Però aquest joc és molt necessari: per a aprendre a agafar-se a les branques amb tota seguretat, amb mans, peus i, si en tenen, cua!, per a evitar caigudes que podrien ser fatals.

 

Els biòlegs continuen investigant a quins altres jocs juguen molts animals!

 

Jugar a cuit i amagar

Molts ocells són habilíssims fent nius amb objectes, tant naturals com artificials.

Les garses i altres còrvids, a més, poden fer servir pedres per a fer pujar el nivell de l’aigua d’un recipient i agafar algun insecte que hi sura o senzillament per a mullarse el bec i beure’n l’aigua!

Molts altres ocells, per atraure la parella, posen objectes al niu com si fossin regals que podrien fer servir plegats si fessin una família. Això ho aprenen de petits, amagant coses o també amagant-se ells mateixos. I després es busquen, com quan juguem a fet i a amagar!

 

Mireu quin papagai ala-roig amagant-se; molts ocells ho fan per entrenar-se per, quan sigui el moment, buscar parella! I aquest castor tan enjogassat? De petits ja manipulen construccions, com quan nosaltres en fem amb peces de joguina!

 

Jugar per construir grans obres d’enginyeria

Les cries dels castors també juguen, i no tan sols per divertir-se. Si tant els castors europeus com els americans ens impressionen amb la seva facilitat per a construir grans dics de fusta i fang és perquè de petits ho han après jugant. Aquests rosegadors construeixen dics per reduir el cabal del riu tot fent-hi una gran bassa on poden construir els seus caus amb branques i fang.

Els dics són grans obres d’enginyeria! Precisament els petits castors aprenen a ser enginyers recordant com han vist treballar els seus pares i jugant força de petits tot amagant i triant branques que troben a terra.

 

Jugar per aprendre a comptar?

No hi ha estudis científics que ho demostrin, però alguns semblen indicar que sí, que hi ha animals que fan jocs de petits que els permetrien aprendre a comptar. Sabem que hi ha ossos capaços d’apreciar diferències de magnituds (més o menys, per exemple, o molt o poc).

 

Els ossos poden equivocar-se en comptar, com nosaltres, però no s’equivoquen mai a l’hora de diferenciar un rusc petit d’un de gros!

 

I si us sorprèn que els ossos puguin aprendre a comptar, us direm que també s’ha vist aquesta capacitat matemàtica en insectes com les abelles! Fins al número 4 segur!

I molt possiblement aviat podrem demostrar que compten fins a números molt més elevats, tal com fan les formigues, capaces de comptar el nombre de passes que fan des que surten del niu fins que troben menjar, sovint molt lluny! Les formigues i les abelles saben matemàtiques, i intuïm que les aprenen jugant!

 

I, doncs, continuarem pensant com fins ara que els animals només juguen per divertir-se? Juguen per divertir-se, sí, però tot el que aprenen fent-ho encara els és més valuós.

 

Text: EDUARD MARTORELL
Fotografies iStock: dofins (georgeclerk); lleó (StuPorts); dofí de l’Amazones (Peyton Olesen); goril·les (Pedro Ferreira do Amaral); papagai (EAGiven); castor (Jillian Cooper); ossos (USO).