La 5G

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1395
Bits i xips

 

Darrerament sentim a parlar molt de la tecnologia 5G, de la seva velocitat, de com ens servirà per a connectar tota mena de coses a Internet i de com ens canviarà la manera de viure. Però, què és, la 5G?

 

Ones molt ràpides!

La 5G utilitza ones de ràdio per a transmetre informació d’una manera molt ràpida. Són unes ones similars a les de la televisió, les de la ràdio o les del microones de casa vostra. La velocitat de la 5G és fins a deu vegades la de la 4G, i això vol dir que us podríeu descarregar una temporada sencera de la vostra sèrie preferida en alta definició en 30 segons.

 

Menys energia i més velocitat

La 5G també permet connexions instantànies sense els retards d’imatge i vídeo que veiem de vegades a la televisió amb els corresponsals a l’estranger. I també és millor per al planeta, ja que les xarxes 5G no consumeixen tanta energia com les 4G.

I tot això pot canviar la nostra vida? Doncs sí, i molt. Vegem-ne tres exemples.

1. L’any passat el doctor De Lacy va dirigir la primera operació al món per 5G. El pacient era a la sala d’operacions de l’Hospital Clínic de Barcelona i el doctor era a Fira de Barcelona, a quatre quilòmetres.

2. Aquest setembre ja tindrem el Corredor Mediterrani 5G en proves entre Figueres i Perpinyà, un tram d’autopista on es provaran, entre altres coses, el cotxe connectat. Quan un cotxe està connectat pot alertar els altres cotxes connectats de si hi ha un accident, si hi ha un sot a la carretera o si hi ha males condicions atmosfèriques.

3. A la Mongòlia interior, a la Xina, els pagesos tenen els camells connectats a Internet gràcies a uns collars que funcionen amb energia solar i reben alertes al mòbil si els camells surten del perímetre de pastura o si els en roben un.

Si en fem un bon ús, tecnologies com la 5G poden permetre que els millors metges i els millors mestres arribin a tothom, que siguem més productius a la feina i que no hi hagi tants accidents a les carreteres.

 

Text: JOSEP M. GANYET
Il·lustració: DANI JIMÉNEZ