La cua dels mamífers, una extremitat multiús

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1485
La natura

 

Els éssers humans i els altres grans primats no tenim cua: ja no la necessitem! Però, ep! Gairebé tota la resta de mamífers en tenen, més llarga o més curta. Per què? Descobrim per a què la fan servir!
Una cinquena extremitat

Hi ha mamífers que tenen cua per a agafar-se bé a les branques dels arbres: són tots els micos arborícoles, que passen molta estona dalt dels arbres, corrent i saltant de branca a branca, i altres animals, com els opòssums o sarigues. Quan es viu d’aquesta manera, tenir una cua prènsil, que permet agafar-se a objectes, sobretot cilíndrics, és molt valuós: permet un desplaçament segur per branques i troncs!

 

La cua d’aquesta mona és prènsil, i la fa servir tant per a desplaçar-se com per a apuntalar-se més bé allà on reposa.

 

Estabilitzador per a tenir equilibri!

La cua de gairebé tots els felins, els cangurs, les mosteles i altres mamífers els ajuda a córrer i saltar sense entrebancar-se. A més de tenir una funció estabilitzadora, actua també com a timó. I els serveix per a no anar de tort quan corren per llocs on cal mantenir un bon equilibri si no es vol caure. Si no fos així, com s’ho farien els guepards per a atrapar les gaseles? O com podrien, els cangurs, mantenir bé l’equilibri en fer salts tan llargs i alts? I els esquirols, bellugar-se tan ràpidament entre branques?

 

Els opòssums fan servir la cua per a agafar-se arreu: des d’una branca fins al cos de la mare!

 

Sense la cua, els guepards no podrien fer girs súper ràpids com aquest!

 

PROPULSOR MARÍ

Si ens fixem en els mamífers de l’aigua, com les balenes, les orques, els dofins o els zífids, veurem que tenen una cua evolucionada cap a aleta caudal. Aquesta cua actua també com a propulsor! És un autèntic motor muscular que genera el moviment de natació d’aquests mamífers marins.

 

Foragitar mosques i mosquits

La cua també ajuda a espantar els mosquits i les mosques; és el que fan cavalls, vaques, ases, zebres i molts antílops, per exemple. La fan servir com si fos un ventall per a fer fora la gran quantitat d’insectes voladors que els fan la vida molt molesta. Sense la cua, el cul de tots aquests animals estaria sempre ple de picades, i algunes es podrien infectar!

 

Una bona defensa

Els porcs espins, els pangolins i els porcs formiguers són tres mamífers que fan servir la cua per a defensar-se. Les escates afilades dels pangolins els ajuden quan s’han de protegir de l’atac d’algun depredador: si l’estratègia de protegir-se formant una bola no és del tot suficient, mouen la cua ràpidament perquè les vores de les escates tallin com un ganivet! Zas!

 

1. Amb aquesta cua escatosa els pangolins es defensen, però també els serveix per a agafar-se a les branques dels arbres quan s’hi enfilen. 2. Mireu com es protegeix el cap amb la cua, aquest pangolí!

 

La cua espinosa del porc espí és una autèntica arma defensiva. Qui s’atreviria a mossegar-ne una com aquesta?

 

Informació important!

Els gossos remenen la cua quan estan contents i l’amaguen entre les potes de darrere quan tenen por; tots ho hem vist, tant si tenim gos a casa com si no, perquè en veiem pel carrer molt sovint. Els llops, dels quals provenen tots els gossos, la mouen en diferents posicions per mostrar el seu rang dins del grup: sempre queda clar qui mana!

Fins i tot si la cua és petita serveix a alguns mamífers per a comunicar informació molt valuosa, de fet, vital! Algunes espècies de gasela, per exemple, aixequen la petita cua cada vegada que saben que hi ha un perill imminent.

Els lèmurs de cua anellada també fan servir la cua per a comunicar-se, per a indicar on són: actuen d’una manera semblant a quan nosaltres alcem el braç i movem la mà perquè volem que algú ens vegi. Ells ho fan aixecant aquesta cua tan vistosa!

 

La cua entre les cames d’aquests llops, juntament amb la boca una mica oberta i les orelles lleugerament enrere, ens confirmen que estan en una posició amenaçadora i defensiva alhora.

 

ALERTA, ALERTA!

Quan veuen un guepard o un grup de hienes famolenques que les vol atacar, les gaseles aixequen la cua, sovint blanca: deixen veure el cul, que també és blanc, de manera que l’efecte òptic és semblant a si encenguessin un llum. La resta de les gaseles del grup ho veuen i… fiu!, marxen saltant i corrent a gran velocitat i deixant el guepard, les hienes o qualsevol altre depredador amb un pam de nas.

 

Quina manta tèrmica!

Aquesta funció de les cues ja us la imagineu, oi? I és que, quan fa fred de debò, les guineus i els esquirols es tapen amb la cua frondosa per mantenir-se calentons.

Hi ha alguns animals, com els esquirols, que fan servir la cua també de para-sol. Tant els serveix de manta quan fa fred com de para-sol quan tenen calor i no es poden protegir del sol d’estiu de cap altra manera!

 

Mireu aquesta guineu! Ja es veu que aquests animals no necessiten cap manta, només la seva cua!

 

Que en són de valuoses, les cues dels mamífers! Fan de timó, de manta, d’agafador, de bastó, d’espantamosques, d’alarma… i segur que d’alguna cosa més que encara no hem descobert!

 

Text: EDUARD MARTORELL
Fotografies iStock: mona (Slovakia); opòssum penjat (JasonOndreicka); mare i cries d’opòssums (JasonOndreicka); guepard (Mateo Juric); balena (Mark Wong); vaca (schnuddel); pangolí (Asim Patel); pangolí cargolat (Khlongwangchao); porc espí (GlobalP); gasela (ugurhan); guineu (Robert Winkler). Fotografia pixabay: llops (MRCat).