Lliurament del Premi Cavall Fort 2023

posted in: Notícies | 0
Mònica Estruch, directora de Cavall Fort; Albert Garcia Catalan, guanyador del Premi Cavall Fort 2023; i Xavier Carrasco, president de la Fundació Cavall Fort. Fotografia: Cristina Rius.

Un any més, el Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona ha tornat a acollir l’acte de lliurament del Premi Cavall Fort. L’esdeveniment, que va tenir lloc ahir al vespre, va girar al voltant de tres grans eixos: la tasca dels contistes, la importància de la lectura en català com a eina educativa i la glosa improvisada.

L’acte es va obrir amb la benvinguda de Carles Vicente, director del museu, als assistents. Després va ser el torn de Xavier Carrasco, president de la Fundació Cavall Fort, que va fer balanç del recorregut de Cavall Fort durant l’any 2023, destacant la concessió del premi Muriel Casal de Comunicació. També va assenyalar la importància que té llegir en català per a millorar els resultats en educació i va ressaltar la garantia de qualitat que, en aquest sentit, suposen Cavall Fort i El Tatano per als infants.

A continuació, Mònica Estruch, directora de Cavall Fort, va llegir l’acta del premi amb el veredicte del jurat, que concedia el guardó al periodista i escriptor Albert Garcia Catalan. Tot seguit, Carrasco i Estruch van lliurar el premi al guanyador, dotat amb 2.500 euros i una reproducció de la portada que Joan Miró va dibuixar per al Cavall Fort número 44, publicat l’abril de 1965.

Albert Garcia Catalan, que es va endur el premi amb un recull de contes sobre el món dels professionals de la neteja, va agrair aquest reconeixement amb un parlament en forma de conte que feia referència a la seva relació amb Cavall Fort i explicava com els contes clàssics de la revista el van inspirar a escriure els seus relats. A més, va defensar la tasca dels contistes davant la intel·ligència artificial: “La intel·ligència que fan servir els contistes és la capacitat de posar-se a la pell dels altres”, va assegurar.

L’acte es va tancar amb un tast de glosa que va entusiasmar els assistents. Hi van participar Berta Llos i Casadellà i Ferriol Macip i Bonet com a glosadors, Olga Prat i Plans com a ponicana i Laia Pedrol i Viladot en l’acompanyament musical.

Glosar és una manifestació de la cultura popular oral catalana que consisteix a improvisar versos rimats sobre una melodia concreta. Els glosadors s’expressen seguint les indicacions de la ponicana, que s’encarrega de proposar temes i proves als participants. Ahir, la Berta i en Ferriol van mostrar el seu enginy i sentit de l’humor en diverses proves relacionades amb Cavall Fort i els contes guanyadors. Tot un art que va arrencar rialles i aplaudiments constants entre el públic.

Enhorabona, Albert! Us recordem que podreu llegir els contes premiats a Cavall Fort ben aviat!