Cavall Fort 1478
Històries
Mireu aquesta foto. Hi veieu res familiar? Síííí, ells també són fans de Cavall Fort! Aquest grup de lectors ja fan quart de Biologia, però encara tenen l’esperit cavallfortenc; per això han lligat un treball de la universitat amb la seva revista preferida!
Aquí teniu la Maria, la Paula R., la Marina, l’Aina, la Paula P. i en Nil. A més de compartir curs a la Universitat Autònoma de Barcelona, s’han fet amics. Ja veieu que tenen en comú l’amor per Cavall Fort i per la biologia!
Una assignatura de peixos
Quan a la classe d’ictiologia (estudi dels peixos) la professora els va dir que havien de fer un projecte sobre divulgació, ho van tenir molt clar: farien un article explicant als nens i les nenes com el canvi climàtic afecta les migracions dels peixos. I ens proposarien a Cavall Fort de publicar-lo. Ens ho van venir a explicar i el tema ens va semblar molt interessant. Però amb un article no en farien prou; per això els vam proposar que en fessin un dossier! Tot i que no el podríem publicar a la revista, explicaríem als lectors la seva història i us passaríem l’enllaç perquè el poguéssiu llegir.
Biòlegs amb ganes de canviar el món
Com és que estudien biologia, aquesta colla? Quan van haver d’escollir la carrera, alguns ho tenien clar, d’altres no tant. Però ara sí que saben molt bé què volen fer al futur: ajudar, donar un cop de mà, fer créixer les persones i un món que canvia i que els preocupa. Des d’en Nil, que sap que vol ser “professor perquè m’apassiona i m’encanta transmetre la ciència als infants!”, fins a l’Aina, a qui també li passa el mateix, passant per la Paula R., a qui li agradaria molt “fer recerca perquè hi ha moltes coses que em preocupen i voldria trobar-hi solució, posar el meu granet de sorra”, o la Marina, a qui la tornen boja els animals i que no es penedeix de “no haver estudiat veterinària, com sempre havia volgut fer; des de la biologia els podré ajudar molt més del que em pensava!”. I la Maria no descarta “vincular la biologia amb la meva altra passió, la música!”.
“Jo a la sala d’espera de l’escola de música”, ens diu la Maria. “I jo a la biblioteca!”, afegeix en Nil. La Marina agafava el Cavall Fort de la biblioteca de l’escola. A la Paula P. l’hi van subscriure els seus “abuelos”. “Jo llegia els que ens posaven a la ‘maleta viatgera’ de l’escola i, a cals avis, els vells de la meva mare”, explica la Paula R. I l’Aina? “A casa els avis hi havia caixes pleníssimes de números antics!” |
El resultat de tot plegat: aquest dossier!
Aquí teniu un text de la Marina, en Nil, l’Aina, la Maria i les dues Paules en què us conviden a llegir el seu dossier, que trobareu a l’enllaç d’aquí sota. Esperem que us agradi tant com a nosaltres!
ELS PEIXOS HAN PERDUT EL NORD!
Amb més de 28.000 espècies de peixos, els mars i els oceans són l’escenari d’un espectacle de viatges migratoris impressionant! Embarqueu-vos en aquesta aventura subaquàtica amb la Mariona, la nostra navegant experta que us guiarà per aquest recorregut submarí de tants i tants quilòmetres. Les espècies protagonistes del dossier són la tonyina, el salmó, les anguiles i les espècies lessepsianes.
Descobrireu com el canvi global afecta les migracions d’aquests peixos: com és que es poden desorientar i acabar on no els toca? Com saben, els peixos, per quins mars i oceans han de nedar per a fer les migracions? I sense cap GPS?!
La tonyina us sorprendrà amb les seves adaptacions físiques que li permeten fer migracions de fins a 8.000 quilòmetres sense parar per descansar; i us deixarà atònits veure com el salmó i l’anguila es transformen físicament per adaptar-se a les aigües en què neden, sigui al riu o al mar. A més, sabíeu que l’acció humana ha generat noves rutes migratòries? Són les que anomenem migracions lessepsianes, i també n’aprendreu més en el dossier.
Explorarem com podem ajudar els peixos a mantenir les seves rutes i preservar aquest increïble equilibri submarí. També trobareu jocs, tests i altres recursos per a posar a prova tot el que haureu après durant la lectura!
Voleu llegir tot el dossier?
El trobareu aquí!
Moltes gràcies! Esperem que tingueu molta sort en el vostre futur i que no perdeu mai aquest entusiasme per la ciència, la divulgació i, és clar, per Cavall Fort!
Text: EUGÈNIA MORER
Fotografia: ORIOL RODRIGO CENARRO
Dibuix: PEP BROCAL