Cavall Fort 1388
La pregunta
En Biel Julià Girbent ens ha enviat aquesta pregunta.
La resposta ximple del professor Carxofen
Científics de tots els temps s’han fet la mateixa pregunta: com pot ser que els estels brillin si estan fets de roques fosques i plenes de pols? Nombrosos estudis demostren que, per a aconseguir que els estels brillessin, caldria escombrar-los cada dia un parell de cops i, després, fregar-los amb un drap net. I, tot i així, només aconseguiríem una brillantor minsa.
Però, després d’analitzar un raig de llum estel·lar, científics de Massachusetts i Matadepera hi han trobat una substància desconeguda, viscosa i fluorescent, i amb restes d’ADN. Tot sembla indicar que es tractaria de gotetes de bava extraterrestre.
|
Nooooo, professor Carxofen! Per a saber la veritat, llegiu de seguida la resposta del professor Bombeta.
La resposta correcta del professor Bombeta
Els estels són sols o, més ben dit, el Sol és un estel. I el Sol bàsicament conté àtoms d’hidrogen, que es mouen a gran velocitat i xoquen amb molta violència els uns amb els altres. Una de les conseqüències d’aquests xocs és l’alliberament d’una immensa quantitat d’energia en forma de llum i escalfor. Aquesta llum és la que emet el Sol, la que emeten tots els estels i la que podem veure des de la Terra.
Com que els estels són molt i molt lluny, la llum que ens n’arriba ho fa d’una manera molt suau: és la brillantor típica dels estels. A més a més, el Sol és un astre que emet una mena de flames immenses que fan variar lleugerament la intensitat de la llum que emet. Com que la quantitat de llum que surt de cada estel no és exactament la mateixa a cada moment, això fa que quan aquesta llum arriba a la Terra, la veiem brillar tot fent una mena de pampallugues.
Ben dit, professor Bombeta!
Text del professor Carxofen: NÚRIA FIGUERAS
Text del professor Bombeta: EDUARD MARTORELL
Dibuixos: LLUÏSOT