Tocats del llibret

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1385-1386

 

Personatges literaris molt i molt bojos per la lectura

Per Sant Jordi ens trobem llibres a la sopa, a la ràdio, a la televisió, a les xarxes i… a Cavall Fort, és clar! Per mantenir la tradició, doncs, aquest any us presentem alguns dels personatges literaris més famosos que, de tant llegir, han quedat tocats del bolet. Ai, del “llibret”!

 

LA MATILDA

Si hi hagués una associació de lectors bojos per la lectura, en seria la presidenta. Aquesta nena és una màquina de llegir: en poc temps ha endrapat tots els llibres de la biblioteca! La lectura i la bibliotecària ofereixen a la Matilda el que no té a casa: temps, espai i atenció per a compartir les seves emocions i sentiments.

Matilda, 1988
Roald Dahl
L’ERNESTINA LABURNUM

És la bibliotecària del poble i s’haurà d’enfrontar a uns temibles segrestadors només amb la força dels llibres. Ànims, Ernestina!

El segrest de la bibliotecària
(The great piratical rumbustification & The librarian and the robbers), 1978
Margaret Mahy
EL QUIXOT

Don Quixot de la Manxa és un bon home que viu tranquil fins que comença a llegir llibres de cavalleries, d’aquells en què els cavallers van a fer gestes pertot arreu. Però, ai!, un dia decideix que ell també vol ser cavaller, i amb una sabata i una espardenya surt a conquerir món, a vèncer els “enemics” i ajudar els “desprotegits”. L’embolic està servit!

El Quixot
(Don Quijote de la Mancha),1605
Miguel de Cervantes
EN COSIMO, EL BARÓ RAMPANT

Aquest sí que està com una cabra! De fet, ja ho estava abans de llegir llibres i més llibres, perquè a dotze anys va decidir enfilar-se a un arbre, i no posarà mai més els peus a terra.

El baró rampant
(Il barone rampante), 1957
Italo Calvino
EN BASTIAN

La història d’aquest nen normal i corrent és fascinant. Resulta que un dia va a parar en una llibreria antiga i n’arreplega un llibre. El llegeix d’amagatotis i hi queda tan enganxat que fins i tot li sembla que els personatges de la història li parlen i volen que hi intervingui. Al·lucina? S’ha tornat boig? No, no, en Bastian també forma part de la novel·la!

La història interminable
(Die unendliche Geschichte), 1979
Michael Ende
LA VICTÒRIA

Aquesta lectora no s’imagina que les aventures que vol viure les viurà de veritat: la seva vida avorrida s’acabarà gràcies a indis, vaquers i llibres que es volatilitzen!

La Victòria somia
(Victoria rêve), 2012
Timothée de Fombelle
LA MEGGIE I EN MORTIMER

Què hi ha més fort que ser addicte als llibres? Viure-hi a dins! En Mo i la Meggie, pare i filla, viuen a mig camí entre un llibre i la realitat. I tot plegat perquè el pare té el do (o la desgràcia!) de donar vida als personatges del llibre quan el llegeix en veu alta! Ja ho sabeu: per si de cas, les novel·les de por val més que les llegiu sense aixecar gaire la veu, no fos cas que els dolents se us fiquessin al llit.

Cor de tinta
(Tintenherz), 2003
Cornelia Funke
L’HERMIONE GRANGER

Tot i que la titllen de saberuda i setciències, els llibres que endrapa l’Hermione l’ajuden a ser una gran maga i, sovint, una gran salvadora d’uns sapastres anomenats Harry i Ron!

Harry Potter i la pedra filosofal
(Harry Potter and the philosopher’s stone), 1997
J. K. Rowling
LA XAHRAZAD

El rei Xahzaman, que matava cada matí la dona amb qui havia passat la nit, va deixar de fer aquesta barbaritat amb Xahrazad. I per què? Doncs perquè Xahrazad –una autèntica addicta a la lectura!– li explicava les històries i llibres que havia llegit i les deixava a mitges a la matinada. El rei no la matava perquè a la nit següent li expliqués el final. Però ella en començava una de nova i s’aturava a la meitat! I així durant centenars de nits!

Les mil i una nits
(Alf layla wa-layla), segle IX
Anònim
EL SENYOR FLAT

Aquest amic de l’Agus –un nen més o menys normal– és un monstre que necessita els llibres per a viure: si no llegeix, perd l’energia. Això és més que bogeria lectora: és supervivència!

Arriba el senyor Flat!, 2014
De la sèrie “Agus i els monstres”
Jaume Copons i Liliana Fortuny

 

Text: EUGÈNIA MORER
Dibuixos: PEP BROCAL