Cavall Fort 1382
Exclusiva! Exclusiva!
El còmic de Cavall Fort es destapa:
Els seus autors ens revelen tots els detalls de la vida privada dels seus personatges.
Dibuixants i guionistes ens confessen veritats que no havien sortit mai a la llum de Pesquis i Baliga, l’Ornis, Zig i Zag, Cresques, Alfons Delmar, el Senyor Pot, el Valentí Verduretes i l’Ot, el bruixot.
PESQUIS I BALIGA
“Sovint han de fugir dels paparazzis.”
Primera aparició: 2006
283 històries publicades
El preu de la fama
En Jordi Viladoms arriba a la redacció esbufegant. “A baix és ple de periodistes. Al principi ens feia gràcia, però ara…”, ens explica el pare de les estrelles de la contraportada. “Una vegada, una colla de gent va veure una estrella del món del cinema –no us dic qui per no perjudicar-la– que sortia d’un hotel. Doncs la van deixar plantada en veure’ns passar! La gent ens empaitava embogida. Sort que ens vam poder amagar!”
Uns noms que els fan justícia
Com van néixer, en Pesquis i la Baliga? “Se’m van acudir de cop els personatges i els noms alhora!”, ens explica. “De les expressions ser un baliga-balaga i tenir pesquis, que coincideixen amb el seu caràcter.” Viladoms confessa que, amb els anys, els ha fet créixer físicament: “També ha anat canviant el meu estil d’il·lustració i les eines de dibuix. El caràcter, però, no els ha canviat gens.” Ni tampoc els maldecaps amb el veí corcó Eliseu i amb en Cisquet. “Sempre dic als nois que vigilin, però em veig incapaç d’aturar molts estralls!”
Influenciadors de moda?Què passa amb la roba, sempre del mateix color? Crearan tendència? En Jordi se sincera: “No es deixen aconsellar, quina dèria, amb aquests colors! Deu ser cosa dels personatges de còmic, que tenen la mania de no canviar-se. Mira que els ho dic: al barri hi ha altres botigues de roba, i altres marques! Però si s’hi veuen bé, vestits així… Ja són grandets per a decidir!” |
REVELACIÓ EXCLUSIVA
Aquí hi ha marro!
Els veus junts com a parella, de grans? “No ho sé, la veritat! Cada setmana em venen molts periodistes del cor al darrere demanant-m’ho. Sé que hi ha fotògrafs que els controlen dia i nit… Jo els dic que els deixin fer la seva vida, que ja es veurà!”
SENYOR POT
“És molt enamoradís.”
Primera aparició: 2015
21 històries publicades
D’esquena a la fama
Ens reunim amb el guionista Jordi Gastó i el dibuixant Christian Inaraja en un bar, sense que el senyor Pot ho sàpiga. “No sap que és famós ni que surt a la revista!”, ens confessa en Jordi. “Sí que troba estrany que sempre hi hagi dos pesats seguint-lo, apuntant i dibuixant tot el que li passa, però no sap que és una estrella!”, afegeix en Christian.
De Cavall Fort a Hollywood
La sort de ser dos és que podem compartir les idees i buscar junts les que funcionen millor”, diu Inaraja. Quins plans tenen per al senyor Pot? “Ens agradaria publicar el seu primer àlbum i que fes un viatge a l’estranger, tot i que no us enganyarem… ens fa una mica de por tot el que li pot arribar a passar!”, explica Gastó.
|
VALENTÍ VERDURETES
“Se sentia sol i aïllat.”
Primera aparició: 2015
18 històries publicades
Any nou, vida nova
Amb una videotrucada d’amagat d’en Valentí, en Marc Brocal ens confessa que el cap d’any de 2014 va implicar un canvi radical en el seu personatge: “En Valentí, que és sentimental i sociable, se sentia sol i aïllat. Els altres animals el miraven amb desconfiança. Aquell cap d’any va fer un propòsit molt ferm: es faria vegetarià. Així podria fer nous amics.”
El rei dels vegetarians
Podria ser un exemple a seguir? “És difícil, perquè els tigres són molt solitaris i territorials, però ha corregut la brama del tigre vegetarià. El temps dirà si hi haurà més tigres que segueixin el seu exemple!”
|
ALFONS DELMAR
“És un gran observador.”
Primera aparició: 1987
550 històries publicades
L’Indiana Jones català
“Quan em van proposar de fer una tira per a Cavall Fort vaig pensar en un aventurer, com l’Indiana Jones, que llavors estava de moda. I va sortir l’Alfons, tot i que no és tan ben plantat com ell!”, ens confessa en Toni Donada en un remot restaurant osonenc.
Un personatge misteriós
Què en sabem, de la seva vida personal? “No gaire res. Que és fill de la plana de Vic, això sí. I que un dia va sortir de casa a voltar món. El viatge dura més del que es pensava, i encara no ha tornat. De fet, tot va ser tan precipitat que va sense bossa ni motxilla!”, ens confessa Donada. “És un gran observador a la recerca de persones, indrets i coses que el puguin sorprendre.”
|
ZIG I ZAG
“Em prenen el pèl: no els puc distingir.”
Primera aparició: 1996
200 històries publicades
Inspirats en els grans del còmic
Francesc Infante arriba suat i cansat a Cavall Fort. “Costa molt escapar-me dels meus petits, que sempre van descobrint món en ziga-zaga: ara l’un, ara l’altre…!” Se sincera i ens fa cinc cèntims de quina va ser la seva font d’inspiració: “Tenia al cap uns còmics nord-americans que m’agradaven molt (The Little King i The Katzenjammer Kids, per si els voleu mirar).
Pacífics de mena
Han canviat molt, en Zig i en Zag? “Les seves històries poètiques no, però el dibuix dels personatges sí; les proporcions del cos i els ulls, per exemple. Sobretot ha canviat la tècnica: abans ho feia amb paper reciclat i guaix però fa anys que treballo en digital”.
|
JOAN AMADES
“Sense en Nonell, es perdria.”
Primera aparició: 2018
6 històries publicades
Superestrella del folklore
Truquem en Carles Dalfó de matinada perquè no ens senti en Joan: “Sempre volta per Catalunya recollint tradicions i costums antigues. Però just avui és a casa!” Parlem fluixet. “El meu personatge s’inspira en Joan Amades, conegut etnòleg i folklorista català. Vaig pensar que si l’Amades sabia tantes coses dels éssers fantàstics era perquè se’ls havia trobat de veritat. I així van sortir aquestes històries!”
Quissodependència
A en Joan l’acompanya un gos, en Nonell. “Tot i que és un xic eixelebrat, aquest quisso té molt bon sentit de l’orientació i sempre ajuda en Joan a no perdre’s durant els seus viatges. Ves a saber! Potser sense ell acabaria a la Xina!”
|
CRESQUES
“La tripulació fa el que vol.”
Primera aparició: 1973
1000 històries publicades
100 % mediterranis
Anem a veure en Joma, autor dels pirates més famosos de Cavall Fort, i parlem amb ell d’amagatotis mentre treballa, aprofitant que els Cresques són un parell de dies a les Illes. “Ells són mallorquins. De fet, el nom els ve del cartògraf medieval Jefuda Cresques; un nom que m’havia impressionat quan el vaig estudiar.” Amb els anys els personatges han canviat moltíssim: “El capità ha crescut i s’ha encongit a temporades!”.
Cameos famosos
La bandera, les sirenes, la lluna, les mulates, els peixos voladors, el Quisso, l’horitzó, el timoner, les mateixes vinyetes… Ells també han tingut el seu moment de glòria! Com a grans estrelles que són, en Joma és generós amb el seu caixet: “Cobren amb barrils de tinta que ells revenen al mercat negre (i ben negra que és, la tinta del meu tinter!). No tenim problemes sindicals, ells i jo.”
|
ORNIS
“Sempre baixa de la figuera.”
Primera aparició: 2010
106 històries publicades
Un gos que no s’atura
En Quim Bou s’ha escapat des de la seva casa de pagès fins a la nostra redacció per revelar-nos-ho tot: “Fa força anys tenia un gos d’atura que es deia Orn. Era valent, bon jan i una mica esbojarrat: el protagonista ideal. I així primer va néixer l’Orn, l’aventurer. I després l’Ornis, la seva versió de nen!”
Serà un bon cavaller?
Nosaltres, francament, veiem l’Ornis molt verd per convertir-se en el cavaller Orn. En Quim ho veu clar? “Oi, i tant! De gran voltarà pel món, coneixerà molta gent diferent i molts països, alguns de molt exòtics. Viurà més aventures de les que s’imagina!”.
I com porta això de tenir competència de casa a la revista, amb les noves tires de l’Arn, el gos actual d’en Quim? “Fins i tot amb això és a la figuera: és tan despistat que encara no se n’ha adonat!”
|
OT, EL BRUIXOT
“Fa vida de jubilat.”
Primera aparició: 1971
1500 històries publicades
Una nova vida
Hem anat un dimarts a Moià, que és el dia que l’Ot i la Berta van a Vic al mercat. Assegut al seu escriptori, en Picanyol se’ns sincera tranquil·lament. “Ara que l’Ot està jubilat la Berta ha hagut de tenir molta paciència. Li administra els diners de drets d’autor que arriben contínuament a casa seva i ha contractat una assistenta que es dedica a tenir la casa neta i l’Ot controlat.”
Inspiració divina?
Picanyol ens revela com va néixer el personatge més famós de Cavall Fort: “No sé si puc dir que va ser idea meva. Se’m va acudir un dia al passeig de Gràcia de Barcelona, i és l’únic personatge meu que no he fet res per a trobar-lo: va venir.” El nom, però, confessa que no és del tot obra seva: “Quan el vaig presentar a Cavall Fort, l’Albert Jané em va preguntar com es deia i jo vaig dir “El bruixot”. Pocs dies després, l’Albert em va proposar que es digués Ot. Fet!”
|
Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustracions: VILADOMS, CHRISTIAN INARAJA, MARC BROCAL, TONI DONADA, FRANCESC INFANTE, CARLES DALFÓ, JOMA, QUIM BOU i PICANYOL.