Curs nou, vida nova!

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1467
L’article

 

S’han acabat les vacances i hem endreçat banyadors i tovalloles fins a l’estiu que ve. Alguns no teniu ganes de tornar a l’escola; d’altres ja teniu la motxilla a punt des de fa un mes, oi? Avui parlem de com és això de tornar a l’escola després d’un estiu ben intens.

Som-hi!

Tot l’estiu heu estat actius amunt i avall, entrant i sortint de l’aigua, enfilant-vos als arbres, corrent darrere de pilotes… No heu parat! Ara canvia el ritme i és diferent: passeu més estones asseguts, us heu de concentrar més, teniu menys temps per a descansar… Però també teniu aquella energia que es renova cada setembre, la de començar i descobrir com serà la nova aula, el material nou, els mestres i professors…

Segurament, us notareu més cansats, al principi. Per això és important buscar espais tant per a descansar i jugar com també per a fer exercici, perquè el vostre cap i el vostre cos vagin a l’una amb els nous horaris i activitats.

 

Els amics

Oh, els amics! Quines ganes de veure’ls! Potser amb alguns heu mantingut el contacte aquest estiu, però n’hi ha que no els vèieu des del curs passat i teníeu moltíssimes ganes d’abraçar-los. Aprofiteu les hores del pati i els espais que tingueu per a explicar-vos com ha anat aquest estiu i posar-vos al dia de tot!

Els lectors que hàgiu canviat d’escola o començat l’institut, heu hagut de deixar els amics enrere. I segurament els enyoreu molt! A l’institut haureu vist que no sou els únics que esteu així: molts altres companys també vindran d’escoles diferents i potser, com vosaltres, també sense els amics de sempre. Això pot ser una bona manera de començar noves amistats, oi?

Bé sigui amb els amics de sempre o bé amb amics nous, el més important és que us sentiu a gust amb aquests companys de curs, amb qui compartireu moltes coses i amb qui creixereu junts de setembre a juny!

 

Quina son!

Aquest estiu deveu haver fet molt el tronera i heu anat a dormir tard; és clar, l’endemà no us havíeu de llevar aviat per a anar a escola! I podíeu esmorzar amb més temps, fer migdiada, prendre la fresca fins tard…

Però, i ara, què fem amb aquesta son tan grossa que tenim quan sona el despertador? Una manera d’agafar altre cop el ritme és provar d’anar a dormir cada dia una mica més aviat; fiqueu-vos al llit encara que no tingueu son i així el cos s’anirà acostumant al nou horari. Amb pocs dies, el vostre cos haurà agafat el nou hàbit i podreu anar a dormir com les gallines, ben d’hora!

 

PER A ADORMIR-VOS MÉS BÉ…
Intenteu no mirar pantalles (mòbil, televisió, tauleta…) just abans d’anar al llit: el vostre cervell s’activa més del compte amb la llum que fan. I com que el cap es revoluciona i s’estimula massa, llavors us costa agafar el son.

 

5 consells perquè aquest curs vagi com la seda

Ara que fa uns dies que ja heu començat, com us sentiu? Si encara noteu que us costa adaptar-vos al nou curs, a la nova escola o a l’institut, el nostre psicòleg, Francesc J. Fossas, us dona alguns consells que us poden anar bé!

 

1. Si tinc son, em costa concentrar-me, i no sé què toca avui o demà…

Organitzeu-vos
La dinàmica de les vacances és oposada a la de l’escola. Podeu adoptar certs hàbits i rutines per a organitzar-vos i treure més profit de l’estudi i del temps lliure: aneu a dormir a la mateixa hora i descanseu les hores necessàries, ordeneu el vostre espai i el material, porteu una agenda, planifiqueu el dia a dia…

 

2. Si he començat en un nou centre i no conec ningú…

Aprofiteu-ho
Integrar-se a nous ambients no sempre és senzill, però és una gran oportunitat! Cal tenir un xic de paciència i anar-s’hi fent de mica en mica. Segurament fareu un primer contacte amb algú amb qui, per diferents motius, teniu més afinitat. Feu servir aquests “imants d’amics” infal·libles: espontaneïtat, sinceritat, tolerància, confiança i humilitat.

 

3. Si he començat l’institut, tot és molt difícil i tinc por de no sortir-me’n…

Confieu en vosaltres
El canvi de l’escola a l’institut és un canvi de nivell en molts sentits: són nous reptes que us poden fer força respecte. A vegades, també poden anar acompanyats de certs nivells d’estrès, angoixa, preocupació… Recordeu-vos que tots tenim molts recursos i continueu confiant en vosaltres mateixos.

4. Si a l’escola sembla que tot em va bé però em costa anar-hi…

Parleu-ne
Anar a l’escola és exigent en molts aspectes, que acostumen a anar bé. Però si algun no acaba de rutllar, cal posar fil a l’agulla de seguida. És molt important no deixar que els problemes es facin grossos. Parleu-ho amb qui confieu (pares, amics, professors…). Us serà de gran ajuda.

5. Si trobo a faltar els meus amics perquè he canviat d’escola o institut…

Manteniu el contacte
Enyorar vol dir que sabem compartir i estimar. Celebrem-ho! Busquem les possibilitats que tenim a l’abast per a retrobar-nos, físicament i també virtualment. És important mantenir bons lligams, i tant temps com sigui possible. Els adults que tenen vincles amb els seus amics de la infància sempre ho viuen amb molt de goig.

 

Alegria, inquietud, il·lusió, impaciència… Sigui quina sigui la vostra emoció per començar el curs, esperem que us vagi molt bé. I, si cal, demaneu ajuda als de casa o a l’escola. Us desitgem que passeu un curs ple d’emocions, que aprengueu molt i que visqueu un munt d’experiències noves!

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustració: ANNA MONGAY
Amb la col·laboració del psicòleg FRANCESC J. FOSSAS