Desperts a la nit

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1329-1330
El dossier

 

Ja s’acosta Nadal, amb el fred i les ganes d’estar a casa quan es fa fosc, arraulits al sofà amb el son mig agafat… Però no tothom descansa, de nit!

En aquest dossier precisament us parlarem de molta gent que feineja de valent mentre nosaltres dormim. Amb els ulls ben oberts. Ben desperts a la nit.

 

 

 

A la nit, dormim. Necessitem recuperar l’energia que hem gastat durant el dia. Aprofitant que és fosc, molts animals i plantes aprofiten l’absència del sol per a recollir-se i descansar després d’una jornada d’activitat.

La majoria d’adults que coneixeu segurament treballen de dia mentre vosaltres aneu a l’escola. I després, a la nit, descansen. Però hi ha persones que, com els ratpenats, els mussols o les mosteles, comencen la seva activitat quan arriba la nit. Descansen de dia, treballen quan es fa fosc.

 

L’Ariadna

Cada nit, després de treballar, l’Ariadna agafa un bus que la porta cap a casa. L’acompanyem en aquest viatge nocturn diari des de la gran ciutat fins a la seva petita ciutat. I amb ella, descobrim molta gent desperta pel camí, des de vigilants de museu i estibadors del port fins a farmacèutics!

 

 

En Marcel

Que content que està, en Marcel: aquest Nadal se’n van a Cuba a veure els oncles, que viuen allà! Amb ell agafarem un vol que surt molt tard i descobrirem què passa a l’estació de tren, a l’aeroport i a dins l’avió durant la nit!

 

En Josep

El despertador li sona quan tothom encara dorm: en Josep treballa en una fàbrica i comença la jornada mooooolt aviat! Pugem al seu cotxe per a anar a la fàbrica, al poble del costat, i veurem molta gent que feineja des de fa estona mentre ell fa camí cap a la feina, encara ben fosc de matinada.

 

La Maria

Quan les botigues ja tanquen, ella se’n va a treballar. Passegem amb la Maria fins a l’hospital, sempre despert a la nit, on ella fa de llevadora. Caminant cap a la feina veurem com a la seva petita ciutat molts també tresquen de valent a la nit!

 

 

En aquest dossier us parlem d’algunes professions que s’han de fer de nit, ja sigui perquè són feines que no poden parar mai –cossos de seguretat i emergències, grans fàbriques, transports– o perquè durant el dia no es poden fer, com ara arreglar i mantenir espais públics per on passa molta gent.

Amb l’Ariadna, en Marcel, en Josep i la Maria, ens abriguem ben bé i anem per pobles i ciutats a descobrir qui treballa durant la nit!

Si ens voleu acompanyar en aquest viatge noctàmbul, llegiu el dossier sencer al número 1329-1330 de Cavall Fort.

 

Text: EUGÈNIA MORER
Dibuixos: ÒSCAR JULVE, LUCÍA SERRANO, PEP BROCAL i CRISTINA LOSANTOS

 

 

Què en sabeu, dels oficis de nit?

Coneixeu algú que s’hi dediqui? I a vosaltres, us agradaria treballar de nit?
Expliqueu-nos-ho al fòrum!