Faig doblatge

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1359
Minimegacracs

 

 

Si heu vist la pel·lícula El nadó en cap, segur que heu sentit la seva veu perquè ell interpreta els trigèmins. I també el personatge de Dash d’Els increïbles 2, alguns personatges de Vaiana i molts més, perquè el Jaume fa… doblatge!

 

Va entrar en aquest mon de la ficció als quatre anys, quan ell i la seva germana Martina van dir als pares que els agradaria fer anuncis i els van apuntar a una agència.

 

“Vaig fer el primer anunci i m’ho vaig passar taaaan bé que, quan el vaig acabar de gravar, li vaig dir a la meva mare: “Això! Això és el que vull fer!” Ho vaig tenir claríssim!”

 

Més endavant, un dia van saber que un estudi de doblatge buscava nens per fer-los una prova i va anar-hi. “I aquella vegada no em van agafar, però el director de doblatge es va quedar amb la meva veu, em va anar cridant per fer-ne d’altres i em va anar recomanant. I així vaig començar.”

Se li il·lumina la cara de felicitat quan recorda tants moments viscuts dins dels estudis, i ara que ja té onze anys desitja que quan faci el canvi de veu pugui continuar doblant sense parar.

 

 

“És que em flipa aquest mon, perquè jo vull ser molts nens alhora… Mil! No vull ser només jo, que també està bé, sinó que vull ser personatges diferents, i fent doblatge i actuant puc ser-ne molts.”

 

Per això cada cop que el convoquen a l’estudi de doblatge és un regal per a ell. I un repte, que sempre supera amb resultats excel·lents, perquè és espontani i té molta intuïció, és molt responsable, memoritza ràpidament i té una gràcia especial per a interpretar els personatges que li adjudiquen. “Per a interpretar l’emoció del personatge, t’has de fixar en com ho fa l’actor original i imitar-lo, però no has d’imitar la seva veu: has de fer la teva, que per això t’han triat a tu per doblar-lo.”

Fa tants anys que s’hi dedica que ja té molta pràctica: arriba a l’estudi i li donen tots els fulls amb les preses –que són les frases o les seqüències que gravarà– i, una rere l’altra, les llegeix unes quantes vegades per memoritzar-les.

 

“Llavors escolto l’original i practico damunt la veu de l’actor en anglès. Després hi torno uns quants cops però ja sense so, i finalment es grava. De tant en tant, he de repetir la frase unes quantes vegades fins que queda bé, però també em passa que sovint dic: ‘Uau, a la primera!’.”

Després, quan veu la pel·lícula on hi ha doblat algun personatge se sent molt feliç, però alhora també li fa vergonya, “perquè jo soc molt discret. Però sí que és veritat que si em donen un paper bastant gran i em vaig sentint més vegades durant tota la pel·li em fa il·lusió. I quan s’acaba, m’agrada molt veure’m als crèdits!”.

Des de fa uns anys el Jaume té l’oportunitat de convertir-se sovint en altres personatges no fent només doblatge: també ha fet molts curtmetratges, cinema, televisió (Com si fos ahir, La catedral del mar), ha actuat al Teatre Lliure en El sistema solar i Àngels a Amèrica, al Liceu en algunes òperes com Macbeth i L’elisir d’amore, al Festival de Perelada en Madama Butterfly

I així, pas a pas, va nodrint el seu currículum impressionant, que promet créixer amb els anys gràcies al do especial que té i al seu caràcter tan positiu i alegre.

Et desitgem que gaudeixis cada seqüència de la pel·lícula de la teva vida, Jaume!

 

El podeu veure “en acció” al vídeo penjat a la seva agència, Salvador Actors:
http://ves.cat/eopH

 

Text: ANNA FITÉ
Fotografies: ANNA FITÉ I ARXIU DE LA FAMÍLIA SOLÀ HERNÁNDEZ
Dibuix: ROGER ZANNI