Fem aigua neta!

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1476
Fem experiments

 

L’aigua és un líquid excepcional, capaç de dissoldre tota mena de substàncies: per això és imprescindible per a la vida. Però això també és un inconvenient, perquè s’embruta amb molta facilitat i s’ha de netejar. Avui us proposem construir una petita depuradora d’aigua!

 

La filtració

Quan fem passar un líquid o un gas a través d’un filtre, es produeix la filtració: les partícules i substàncies que conté es retenen (o “s’atrapen”) al filtre, que fa com una xarxa de pesca, captura les impureses i no les deixa passar.

En aquest experiment veurem com el colador reté les partícules grolleres de l’aigua, el carbó actiu, els productes químics en dissolució, i com el cotó reté les últimes restes que hi puguin quedar. Així aconseguirem aigua neta!

 

QUÈ NECESSITEU?
– una ampolla de plàstic transparent d’1 o 1,5 litres
tisores
un punxó o un filaberquí
un gerro o un pot transparent
papers de filtre de cafetera
cotó fluix
sorra per al gat o carbó actiu (el que es posa als filtres dels aquaris)
aigua
un colador petit ben fi
una mica de pintura líquida d’un color ben llampant
fang, sorra, terra…

 

 

 

Pas 1

Retalleu la base de l’ampolla i quedeu-vos amb la part de dalt: serà la vostra depuradora. Amb compte, feu un forat petit (d’un parell de mil·límetres) al tap amb el punxó. Poseu l’ampolla tallada amb el tap mirant cap avall dins un recipient transparent on quedi encaixat.

Pas 2

Col·loqueu el filtre de cafetera a la depuradora; que quedi ben avall, ben centrat i adaptat. Sobre el filtre poseu-hi una capa ben prima de cotó fluix.

Pas 3

Poseu sobre el cotó una capa de sorra per al gat de 10 centímetres d’alçària –passeu-hi un bon raig d’aigua abans– o de carbó actiu. Poseu el colador al capdamunt de la boca de la depuradora.

Pas 4

Per a fer funcionar la depuradora, primer hi hem de tirar aigua neta molt lentament. Quan ja regalimi aigua pel forat del tap, ja hi podem posar aigua “bruta”. La podeu preparar posant una mica de pintura, de fang i de sorra en un vas d’aigua. Quan la tireu, molt a poc a poc, per la depuradora, l’aigua sortirà neta! És increïble, oi?

Ep! L’aigua és neta, però no és potable: no us la begueu!

 

Aquí podeu veure l’experiment:

 

Text i fotografia: MARC BOADA
Dibuixos: CRISTINA SARDÀ