L’Eloi, home del temps

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1352
L’entrevista

 

 

Si li pregunteu quin temps farà demà, segur que ho sap: és la seva feina! L’Eloi Cordomí és home del temps i treballa per informar dels canvis meteorològics que es preveuen. No li hem demanat si demà plourà, però sí moltes altres coses!

 

 

Un petit meteoròleg
“Aquest soc jo a dotze anys, amb l’estació que vaig construir a casa meva. Em va quedar força professional, oi?”

–L’afició per la meteorologia et ve de petit?
Sí! Em vaig començar a fixar en el temps que faria durant uns grans incendis que hi va haver a Catalunya. I m’hi vaig interessar de ple en un treball a classe que vaig fer sobre meteorologia: vaig muntar una estació meteorològica a casa!

–I què vas estudiar?
Per a ser meteoròleg, llavors, calia ser físic o geògraf. A mi m’agradaven més les ciències i vaig escollir física. Va ser una carrera difícil, sobretot al final!

–I com vas arribar a ser home del temps de la televisió?
Vaig entrar a TV3 per fer unes pràctiques de la carrera i hi vaig anar fent feines petites. Més tard vaig començar a sortir a la pantalla.

–És difícil, posar-te davant la càmera i començar a explicar la previsió?
Si t’hi posen de cop, sí! Per sort, quan era adolescent havia fet d’home del temps a la ràdio del poble on estiuejava i em va servir per a agafar pràctica.

 

Quin temps farà?

–Quina feina s’ha de fer, abans de sortir a la pantalla?
Per a preveure el temps primer cal observar què passa ara mateix. Mirem el cel, doncs, consultem el satèl·lit Meteosat i les estacions meteorològiques, parlem amb altres professionals… La meteorologia és com una sèrie de televisió: no te’n pots perdre cap capítol! Cal fer-ne el seguiment.

–I d’on surten, les dades que consulteu?
Dels models meteorològics, elaborats amb les dades que es recullen a tot el món. Nosaltres estudiem aquests models, decidim el pronòstic i finalment dibuixem els mapes del temps que sortiran a la televisió.

–Què és, un model meteorològic?
Unes equacions que, a partir de la informació sobre el temps que fa, calculen el temps que pot fer. Són equacions molt complexes de física de l’aire, del principi del segle XX. De fet, fins que no van sortir els primers ordinadors no es podien resoldre a temps: eren massa complicades!

–Doncs no fa gaire, que es pot predir el temps que farà…
L’observació del temps és molt antiga, però la previsió numèrica, és a dir, calcular quin temps farà, és relativament recent. Avui els ordinadors que ho calculen són molt potents.

 

“El meu plató és virtual. Jo només veig aquest espai verd, però els espectadors veuen els mapes i imatges, que es projecten directament a la televisió.”

 

“La meteorologia és com una sèrie de televisió: no te’n pots perdre cap capítol!”

 

Ara plou, ara fa sol!

–Quan fas la previsió, hi penses, que hi haurà gent que canviarà de plans?
Penso que influiré en molta gent, però he de fer la meva feina. La responsabilitat recau sobretot en el fet que l’objectiu del nostre pronòstic és salvar vides: que ningú no prengui mal per un fenomen meteorològic, ja que l’hem previst i hem pogut avisar.

–Aquí a Catalunya el temps és molt variat, oi?
Estem en un clima mediterrani que ja és molt canviant, però, a més, tenim serralades, un mar molt a prop i molts contrastos de temps. És difícil resumir el temps a Catalunya en un titular!

–La gent et demana quin temps farà? Família, amics…
Doncs sí, sobretot els companys de feina! Com que estem en una redacció amb molta gent, sempre hi ha algú que té algun pla que depèn del temps i m’ho demana.

 

 

Gaudir del temps

–Ens han dit que t’agrada molt la natura.
M’agrada molt, sí! Caminar, anar d’excursió, descobrir raconets… Els catalans tenim interessos que van lligats a la meteorologia: bolets a la tardor, neu a l’hivern, excursions a la primavera i platja a l’estiu. La nostra geografia ens ho permet.

–I, de vacances, continues pensant en la feina?
M’agrada gaudir del temps que fa en un lloc, sigui el que sigui. Si estic de vacances, desconnecto i no sé quin temps farà i m’és ben igual! Gairebé mai no canvio un pla per la meteorologia: m’agrada adaptar-m’hi.

 

“El que em fa perdre més la son és que un dia hi hagi un fenomen violent i no l’hàgim previst.”

 

–Què diries als lectors de Cavall Fort que es vulguin dedicar a la meteorologia?
Que tingueu la ment oberta: ser meteoròleg no és només ser home del temps. Hi ha molts altres camps! Per a lluitar contra el canvi climàtic, per exemple, haurem de fer servir les energies renovables i necessitarem calcular molt bé el vent i el sol per a fer l’electricitat. Tot això obrirà un ventall molt gran de possibilitats de treballar en una ciència molt bonica per a fer un món millor. Però, sobretot, el que us diria és que estudieu allò que us agradi i que aneu construint a poc a poc el vostre futur.

 

 

Gràcies, Eloi, per predir-nos amb tantes ganes el temps que farà, tant si neva com si plou!

 

Per EUGÈNIA MORER
Fotografies: ARXIU ELOI CORDOMÍ