Per Sant Jordi, històries d’enamorats!

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1121-1122

 

Aaaaaiiiii…! (Sospir.) Que romàntic Sant Jordi, dia dels enamorats, de la rosa, dels petons, de les passejades agafats de la mà… Però ja sabeu que això de l’amor no sempre és fàcil. Hi ha enamorats que ho han tingut complicat, per a festejar, i n’hi ha que fins i tot hi han deixat la pell! Però molts d’ells, després de lluitar contra les adversitats, han aconseguit ser feliços i menjar anissos.

 

Enamorats a la cort

 

Tirant lo Blanc i Carmesina

Són uns dels enamorats més cèlebres de la literatura catalana, creats per Joanot Martorell (s. XV). En Tirant, un cavaller molt ben plantat, s’enamora de la Carmesina, molt bufona, només de veurela de lluny. Per això li va molt al darrere i ella també se n’acaba enamorant. En Tirant ha de fer mil peripècies per les habitacions del castell per poder estar una estona amb la seva Carmesineta.

 

 

 

Paolo i Francesca

Ui, aquests dos! Coneixem la seva història gràcies a la Divina Comèdia de Dant. Es veu que la Francesca està casada amb en Giovanni Malatesta. I ja se sap, com que en aquesta època –el segle XIII– no tries amb qui et cases, a la Francesca no li deu agradar gaire el seu marit. Perquè de fet, ella està enamorada d’en Paolo, el germà, que és més jove i potser més guapo, i es veuen d’amagatotis pel palau. Però ai, si el marit descobreix que la seva dona està enamorada d’un altre… No li farà gens de gràcia!

 

 

Romeu i Julieta

Aquests dos enamorats adolescents de l’obra de Shakespeare (s. XVI) ho tenen una mica difícil per a festejar. Les seves famílies estan renyides i no volen que els seus fills estiguin junts. Però ells ho intenten i es veuen com poden, a través de balcons, finestres i jardins! I és clar, estan taaaaaaaan enamorats que es casen en secret de seguida. Llàstima que els duri poc i se’n vagin de pet a la tomba. Això sí: morts, però enamorats.

 

 

Enamorats en alta mar

 

 

Saïd i Blanca

Són dos personatges creats per Àngel Guimerà (s. XIX), de l’obra Mar i cel. En Saïd és el capità pirata d’un vaixell sarraí i Blanca és una de les presoneres. Tots dos s’agraden molt però hi ha un problema: ell és àrab i ella cristiana! Però la religió no hi pot fer res: s’enamoren apassionadament i es fan petons i abraçades entre veles i timons, amagats de tota la tripulació.

 

 

 

Enamorats de conte

 

La Ventafocs i el príncep

Tots sabem que la Ventafocs és una mica bledeta, però també és veritat que, pobrica, no ho té gens fàcil per a desempallegar-se de les seves germanastres. Però quan coneix l’amor de la seva vida, el príncep, fa tot el que pot per tornar-lo a veure i anar altre cop al ball. I ell també fa mans i mànigues per tornar a veure la noia de la sabata. I aquests sí que mengen anissos i són feliços… almenys fins que acaba el conte!

 

 

 

 

La Bella i la Bèstia
Un monstre amb un cor així de gran s’enamora de Bella, una noia maca i honesta. Fins aquí, sembla una història trista, però no ho és! Perquè a la Bella també li fa el pes aquesta bestiota que la tracta com una reina. I per això es trenca l’encanteri de la bèstia i es transforma en un príncep espectacularment guapo. I ara sí que l’enamorament ja no té fi!

 

 

 

Enamorats terrorífics

 

Gòmez i Mortícia Addams

Buf! L’amor d’aquesta parella és esgarrifós! Són els pares de la família Addams i estan enamoradíssims. Semblen dos colomins (o dos ratpenats!), fent-se petons i dient-se floretes pudents i lletges en tot moment. Segur que, si poguessin, es menjarien a petons l’un a l’altre per sopar, rostits i amanits amb sang i fetge.

 

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustració: LLUÍS FARRÉ