Què és, la intel·ligència artificial?

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1335
Bits i xips

 

La intel·ligència és la capacitat que tenim les persones per a aprendre i aplicar l’aprenentatge a noves situacions. Durant més de cinquanta anys els científics han provat de dotar les màquines d’aquesta capacitat humana d’una manera artificial. Per això parlem d’intel·ligència artificial (IA).

 

El Deep, l’Alpha i el Watson, campions

El Deep Blue, un ordinador d’IBM, va guanyar el campió del món d’escacs l’any 1997, i l’any passat un programa de Google anomenat AlphaGo va guanyar el campió del món de go, un joc de taula més complicat que els escacs. El Watson, també d’IBM, va guanyar els millors concursants de Jeopardy, un programa-concurs de preguntes i respostes.

 

Són intel·ligents?

Com nosaltres, aquestes màquines aprenen en cada partida que juguen i són capaces d’aplicar el que aprenen a les partides següents. Però tot i ser molt bons en el que fan, i guanyar-nos, podem dir que aquests ordinadors són realment intel·ligents? Doncs no ben bé.

 

Amb el cap però sense el cor

Resulta que amb la intel·ligència s’hi barregen també les emocions: moltes decisions les prenem amb més cor que cap, i de moment les màquines això encara no ho saben fer.

 

Els ordinadors són millors que nosaltres per a fer tasques repetitives i avorrides, i nosaltres som millor que ells a l’hora d’improvisar o fer tasques creatives.

 

Aplicacions

Avui en dia la IA és present en les nostres vides en els assistents de veu dels mòbils, en els resultats d’una cerca al Google o als cotxes sense conductor. Potser és cert que no sabem construir el BB-8 de La guerra de les galàxies, però algun dia hi arribarem. Quan hi arribem, com s’haurà de comportar?


Les tres lleis de la robòtica
L’any 1942 l’escriptor de ciència-ficció Isaac Asimov va escriure les tres lleis de la robòtica:

  1. Un robot mai no farà mal a un ésser humà ni permetrà que prengui mal.
  2. Un robot obeirà sempre un ésser humà, sempre que no contradigui la primera llei.
  3. Un robot sempre protegirà la seva existència, sempre que no contradigui ni la primera llei ni la segona.

 

Text: JOSEP M. GANYET
Il·lustració: DANI JIMÉNEZ