Qui és l’escriptora del Cavall Fort 1470?

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1470
Qui és?

 

El llibre al qual pertany el fragment que heu llegit es titula La lluna i jo, i la seva autora és Teresa Duran i Armengol. És un àlbum il·lustrat, editat l’any 1991 per l’Associació de Mestres Rosa Sensat i Yekibud Editores, amb unes il·lustracions precioses de Carme Peris.

Amb aquest conte, la Teresa ens presenta una simpàtica corb que neix amb la pell blanca per sorpresa de tota la seva família i corbs veïns. Tots negres, és clar. Però de mica en mica ella comença a trobar la gràcia al fet de ser diferent dels altres, i fins i tot acaba fent-se amiga de la lluna.

Teresa Duran i Armengol forma part del consell de redacció del Tatano, i és la creadora i guionista de les aventures d’en Jan de l’Os, el protagonista del còmic de la contraportada.

És la persona de referència en el món de la literatura infantil, en el qual destaca en tots els àmbits: redacció, il·lustració, recerca, crítica literària, traducció, docència, difusió, divulgació, investigació i exposicions –com a comissària de més de cinquanta. Però, sobretot, és referència per com contagia la seva passió i com posa a l’abast de tothom, amb el seu alegre entusiasme, la font inesgotable de coneixements que té sobre la literatura infantil i juvenil.

Com a autora, ha publicat més de cent títols de literatura infantil i juvenil, entre els quals hi ha Joanot de Rocacorba –Premi Josep M. Folch i Torres 1982 i Premi de Literatura Juvenil de la Generalitat de Catalunya–, la col·lecció “Popof i Kocatasca” –Premi Crítica Serra d’Or de Literatura Infantil i Juvenil 1997–, El pitjor llop –Premi Crítica Serra d’Or 1995–, A les fosques –Premi Ciutat d’Olot 1989–, La família Tastets, El primer gegant, El segle més nou del món, Quin paisatge!, Julivert amb diamants

Moltes de les seves obres han estat traduïdes al castellà, francès, portuguès, coreà, basc i gallec, i, a més, ella ha estat traductora també d’una gran part de l’obra de Gianni Rodari, així que és gràcies a Teresa Duran que vam poder llegir per primera vegada en català els meravellosos Contes per telèfon, Les dues vegades del baró Lamberto o El llibre dels errors, entre d’altres.

La seva trajectòria és tan espectacular que l’any 2020 l’Associació d’Editors en Llengua Catalana li va lliurar justament el Premi Trajectòria en el marc de La Setmana del Llibre en Català.

Anteriorment, l’any 2007, la Generalitat de Catalunya ja l’havia distingit amb la Creu de Sant Jordi, i encara uns anys abans, el 1984, va rebre el Premi Òmnium de Ràdio per l’obra Ui, avui!

 

Text: ANNA FITÉ
Fotografia: ARXIU TERESA DURAN