Soc inventor

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1335
Minimegacracs

 

En una habitació de casa té un laboratori secret, ple de material reciclat, motors, plaques Arduino, cables, sensors, imants, xinxetes, fustes, cartrons i tot el que li cal per a crear objectes sorprenents, perquè en Roger és… inventor!

 

El laboratori és presidit per l’ordinador portàtil, on busca informació d’invents i experiments a les pàgines web i des del qual programa els invents. Hi passa hores desenvolupant la seva gran afició des que tenia cinc anys, quan va desmuntar un mòbil per veure què hi havia a dintre i va quedar tan fascinat que no ha parat de fer invents ell mateix.

 

“El primer que vaig construir va ser el ‘bitxo vibrador’ amb un raspallet de les dents i amb el motoret petit de fer vibrar el mòbil.”

Des d’aleshores l’habitació s’ha convertit en una espectacular exposició dels seus invents, com el motor que va amb un imant, el vaixell que navega sol a la banyera, l’objecte que –si l’orientes cap al sol– deixa veure a dintre l’arc de Sant Martí, el coet d’aire comprimit que surt disparat cap al cel i baixa amb paracaigudes… I en Roger explica el funcionament de cada un amb una descripció tècnica que et deixa bocabadat pels nou anys que té.

 

 

Una de les virtuts dels inventors és la paciència, i en Roger en té molta perquè, per exemple, per a crear el seu últim invent, la impressora en 3D, ha tardat set mesos! Però ha valgut la pena perquè funciona perfectament, com ho demostren la pilota en 3D que va imprimint durant l’entrevista, un dispensador de llaminadures o el clauer de Cavall Fort.

La construcció de la impressora en 3D li ha servit també de tema per a la conferència que cada any fan els alumnes de la seva escola com a activitat del curs.

 

“Fa dos anys, a l’escola, vaig fer una conferència sobre la pressió de l’aire i vaig fer experiments en directe. I l’any passat vaig construir un telescopi amb unes lents que vam comprar a l’òptica d’aquí La construcció de la impressora en 3D li ha servit també de tema Llinars de Vallès.”


Tots aquests invents
conviuen a l’habitació amb construccions impressionants de Lego Technic, una altra gran afició del Roger. Aquest any participarà amb amics seus a la Junior First Lego League amb un treball sobre la gestió de l’aigua. Abans de fer-lo van haver d’investigar bé el tema a través de pàgines web, museus, etc. I quan van tenir la informació van dissenyar una maqueta amb peces de Lego per representar el que havien après.

 

“Hem fet un habitatge dalt d’una muntanya per mostrar que tota l’aigua que ens arriba i utilitzem la tornarem al medi depurada.”

 

 


I encara té una tercera afició preferida: les acrobàcies de circ. Li agraden des del primer dia que va anar al circ i va descobrir els números aeris. “I ara vaig a aprendre’n a una escola de Cànoves. Faig trapezi i teles, que vol dir que baixo per una tela penjada del sostre fent formes i cargolant-me.”

En Roger és una capsa de sorpreses, i qui no et diu que algun dia veurem fets realitats els tres invents que ha pensat crear quan sigui més gran: “una màquina del temps, un microones que faci fred i una porta transportadora (entro per una porta i ja soc on vulgui!).”

El que és segur és que, veient el camí que ha fet fins ara, en Roger arribarà tan lluny com es proposi –amb porta transportadora o sense!

 

Si voleu conèixer tots els invents del Roger, entreu al seu blog, http://miliuninvents.wordpress.com, i estigueu preparats perquè… al·lucinareu! També podeu donar un cop d’ull al web Toys from Trash, http://arvindguptatoys.com/toys.html, d’on ha tret les idees per a invents com el seu primer ‘bitxo vibrador’.

 

Text i fotografies: ANNA FITÉ
Dibuix: ROGER ZANNI