Tesla, un geni gens corrent

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1479
L’article

 

Tesla. Potser no l’heu sentit mai, aquest cognom, o penseu que només és el nom d’un cotxe. Però Tesla va ser segurament una de les persones més brillants, genials i fascinants que hi hagi hagut mai a la Terra. En el món de l’electricitat i les telecomunicacions, va enginyar i pensar coses que encara avui ens canvien la vida!

 

De Smiljan al món

Nikola Tesla va néixer l’any 1856 al poblet de Smiljan, a l’actual Croàcia. El seu pare era sacerdot ortodox serbi; la mare era mestressa de casa i una manetes construint ginys. En Niko vivia envoltat de natura; com li agradava, això! Fascinat per les tempestes, li interessava tot allò relacionat amb l’electricitat i s’imaginava molts invents i projectes: tenia una capacitat colossal per a memoritzar, imaginar i inventar! Va anar a la universitat per estudiar enginyeria, però tot allò li quedava petit perquè el seu cap anava més enllà. Després de treballar a Budapest i a París, va agafar les maletes i se’n va anar a Nova York.

 

Diuen de Tesla que era una persona magnètica, que connectava bé amb les persones. Feia gairebé dos metres d’alt i vestia d’una manera una mica antiga, a l’estil europeu. Si el veiéssim ara segur que ens impressionaria!

 

Un dia en què eren tots a casa, en Nikola va acaronar el seu gatet molt fort i en van sortir espurnes. “Això només és electricitat”, li va dir el pare. “Deixa estar el gat, que encara calaràs foc”, li va dir la mare. Tenia tres anys, en Nikola. Aquell dia li va començar la fascinació per l’electricitat, que li va durar tota la vida.

 

Les demostracions elèctriques de Tesla eren espectaculars: devien deixar el públic bocabadat, sobretot quan feia anar les seves bobines!
L’era de l’electricitat

Aix, pobre Tesla… Ell, amb la seva il·lusió, intel·ligència i elegància de l’Europa de llavors, va desembarcar en una Nova York ben diferent de com se l’imaginava: a finals del segle XIX els Estats Units eren una batalla campal d’inventors, empresaris, caçatalents… Amb la febre del capitalisme, es volia fer diners i negocis a tota bufa, especialment amb tot allò relacionat amb l’electricitat. La premsa i les fires internacionals anaven plenes d’invents meravellosos que deien que canviarien el món. Però la idea que a Tesla se li havia ficat entre cella i cella sí que ho canviaria tot.

Guerra de corrents

El senyor Thomas A. Edison, inventor i propietari d’una important empresa d’electricitat, volia vendre a tothom les grandeses del seu invent. Era un sistema per a portar llum a les cases i a grans distàncies que feia servir el corrent continu, un tipus de transmissió d’electricitat. Però, de fet, no anava gens bé: s’hi perdia molta energia i era molt car.

Tesla va treballar a l’empresa d’Edison però en va plegar. No es va entendre amb l’empresari, que va veure que aquell noiet serbi li podria fer ombra, amb les bones idees que tenia! Per això Edison faria servir mentides, boicots i enganys per a aturar els invents i les idees de Tesla, sobretot la més revolucionària: portar l’electricitat amb un altre sistema de transmissió més eficient que el d’Edison. I és que, basant-se en l’electromagnetisme i el corrent altern, Tesla va inventar enginys que van servir per a generar i subministrar electricitat a grans distàncies i grans espais (i ciutats!) d’una manera més barata i sense perdre energia.

 

El sistema per a transmetre electricitat de Tesla era moooolt millor que el d’Edison; de fet, era tan bo que encara avui el fem servir!

 

Grans fites!

Per sort, Tesla va trobar un empresari, George Westinghouse, que va veure que era un noi increïble, i hi va col·laborar. Amb Westinghouse, Tesla va fer coses meravelloses, com ara la il·luminació d’una part de l’Exposició Internacional de Chicago, que va deixar tot el món enlluernat. Allà es va demostrar la grandesa del seu sistema de corrent altern! Veient el seu talent, els van encarregar la construcció d’una planta hidroelèctrica que aprofités la força de les cascades del Niàgara i en respectés la natura; justament això era un dels somnis
del petit Nikola!

 

 

Robar patents, robar invents

En aquella època les patents (els drets que tens per ser el primer a fer un invent) tenien unes lleis poc controlades: era fàcil robar la patent d’algú altre i fer-te-la teva. Això també li va passar a Tesla amb la ràdio, per exemple. Marconi li va robar la patent, i se’n va erigir com el gran inventor. Després d’anades i vingudes, finalment van reconèixer que la patent de la ràdio era de Tesla. Però massa tard: feia uns mesos que havia mort.

 

 

 

Alguns invents de Tesla

Tesla va fer centenars d’invents, uns 300 ben bé! Aquí en teniu alguns.

1. La ràdio. Tesla va inventar un sistema de radiotransmissió internacional. El volia aplicar amb una gran torre de comunicació, que va fracassar per manca de diners i davant l’èxit de Marconi.

2. La bobina de Tesla. Transmetia electricitat sense fils! Una de les seves dèries era crear un sistema sense fils a l’abast de tothom i que arribés a tot el món. Va preveure que ens acabaríem comunicant amb so, text i imatge!

3. Llums de neó fluorescents. Llavors només hi havia les bombetes de filaments, invent d’Edison. Tesla va fer proves amb gas, tubs de vidre i electricitat, la base dels llums de neó fluorescents!

4. El comandament a distància. Servia per a controlar una petita barqueta o vehicle amb el sistema de radiofreqüència. Us sona? Doncs ningú no va fer cas d’aquest invent que ara ens és ben habitual!

El motor d’inducció polifàsic també va ser un invent seu importantíssim, clau en la indústria. I va projectar coses que ara ens semblen esbojarrades, com un raig assassí o la comunicació amb extraterrestres! Però, per contra, també va preveure que calia buscar noves energies, netes i sostenibles.

 

Una persona especial

Tesla estava convençut de les seves idees, que volia fer realitat amb entusiasme: era un treballador incansable! Tenia bons amics i, durant els anys que li va anar bé la feina, va tenir una vida benestant a Nova York. Va ser popular durant força temps. El que imaginava i creava el seu cervell era tan increïble que la gent l’admirava!

Però també va tenir molts fracassos. La seva manera de treballar, tan genial però en solitari –visualitzava tots els invents i màquines mentalment, no feia mai plànols!–, i sovint la manca de diners per a fer els seus invents tan grans, va fer que no pogués crear una empresa o un imperi com els dels seus competidors.

 

 

El final solitari d’un geni

Diuen que tenia unes idees massa avançades per l’època. I que li faltava destresa per als negocis; era honest i creia que els seus invents havien de servir perquè tothom tingués accés a l’electricitat i l’energia i no pas per a fer-se ric. Molts “enemics”, gelosos del seu talent, es van encarregar d’anar-lo eclipsant, traient-li la fama i la bona reputació. A més, la seva ment tan brillant, plena i sensible, anava acompanyada d’una salut mental molt fràgil, amb col·lapses i molts nervis.

Va acabar vivint sol, en un hotel que li pagava Westinghouse al centre de Nova York, preocupat només per alimentar i estimar els coloms. Va morir d’un atac de cor al gener del 1943. Tenia vuitanta-sis anys.

 

Us hem explicat la seva història perquè la conegueu i expliqueu qui va ser aquesta persona increïble, que va reflexionar i va fer invents en un món que encara no estava preparat per a rebre’ls. Tesla va imaginar, a la seva manera, un món millor, més sostenible, més ple de vida i, gràcies a la ciència, ple d’energia.

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustració: PEP BOATELLA