Entrevista a Jaume Balaguer

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1448
L’article

 

“Els il·lustradors ens estem inspirant constantment”

 

Com és el teu espai de treball?
Treballo a casa. Una de les habitacions és el meu estudi i allà ho tinc tot: l’ordinador, la taula de dibuix i els altres espais.

Tens alguna rutina especial quan treballes?
Potser posar música, però no ho faig sempre. Quan m’he de concentrar, m’estimo més el silenci. Quan arribo a una part del procés més senzilla, llavors sí, m’agrada molt escoltar música. Tinc un bon equip de so a l’estudi!

En què t’inspires quan dibuixes?
Els il·lustradors ens estem inspirant constantment. Jo sempre estic buscant referències, dibuixos que m’agraden, il·lustradors que m’agraden… Soc una coctelera! Qualsevol cosa em pot influenciar o agradar. Però totes les coses que m’agraden no necessàriament es reflecteixen en el meu estil. Tinc bastant clar com és la meva manera de dibuixar.

Què prioritzes quan fas una il·lustració?
Prioritzo l’expressivitat i adaptar-me als requisits per a il·lustrar el text. Un cop tinc això clar, em capfico en la part tècnica. Però ja ho tinc bastant per la mà: aplico les tècniques a la meva manera.

Dibuixes a mà o amb l’ordinador?
Fins fa poc temps tenia una taula de dibuix amb una taula de llum i dibuixava a mà, fins i tot feia manualment l’acabat de la línia. Després escanejava el dibuix i l’acabava a l’ordinador. Ara ho faig tot digital, amb una tauleta gràfica. És més còmode i pràctic.

Com vas fer la il·lustració del Titanic a l’article del Cavall Fort 1432?
Aquella il·lustració era una mena d’infografia i s’apartava una mica del que faig normalment, que és més artístic. Havia de ser molt precisa, i per això em vaig haver de documentar molt. Vaig buscar fotografies i plànols del Titanic, i fins i tot vaig mirar fotogrames de la pel·lícula.

I les il·lustracions del pirates literaris del Cavall Fort 1443?
En aquest cas, es tractava de donar el meu punt a personatges que ja havien estat il·lustrats moltes vegades. Vaig investigar sobre com anaven vestits a l’època i vaig buscar com els descrivien a la font original. Volia fer il·lustracions que fossin fidels a la font, però que al mateix temps aportessin una mica de mi.

 

Text: CHUS DÍAZ