Com s’il·lustra Cavall Fort?

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1448
L’article

 

La nostra revista va plena de dibuixos! Als articles, als contes, als jocs… Són les il·lustracions, que ajuden a explicar el contingut i el fan més atractiu. Qui fa aquests dibuixos? I com els fa? Us presentem alguns dels nostres il·lustradors!

 

Mireu, per a fer aquest dibuix, hem dit a la il·lustradora: “Cristina, que ens dibuixaries una il·lustradora per a aquest article? Ens agradaria veure-la pintant amb aquarel·les a la seva taula de treball, ben atrafegada.”
On són?

Si passeu per la nostra redacció, no els veureu pas: els il·lustradors treballen a casa seva o en locals que anomenen estudis. A vegades, diversos il·lustradors comparteixen el mateix estudi. Tenim col·laboradors fins i tot a la Patagònia! La distància no és cap problema perquè ens fan arribar els dibuixos per Internet.

 

Tants caps, tants barrets

Cada il·lustrador té un estil propi. Alguns tenen un estil tan particular que se’ls reconeix de seguida, oi? N’hi ha que dibuixen a mà, d’altres amb l’ordinador. La manera de treballar també varia en funció del que il·lustren: un article, una portada, un conte, un joc, un còmic…

 

Feina o afició?

Gaudeixen fent dibuixos, però això no vol dir que il·lustrin per amor a l’art! Fan una feina i cobren uns diners a canvi. Treballen per a molts clients i sovint fan més d’un projecte a la vegada.

 

Un procés molt estudiat

1

Tot comença amb un text. A Redacció el llegim i el corregim. Després fem la maqueta, que és un disseny esquemàtic de les pàgines on anirà el text. Pensem com el mostrarem i com l’il·lustrarem.

2

Enviem a l’il·lustrador el text, la maqueta i tot d’indicacions. Si cal, ell busca més documentació sobre el tema. Abans de fer el dibuix definitiu, en fa un de més senzill que es diu esbós.

3

A Redacció analitzem els esbossos que ens envia l’il·lustrador. Si cal canviar-hi alguna cosa, fem les indicacions necessàries. Si no, endavant! L’il·lustrador té via lliure per a fer els dibuixos finals.

4

Incorporem els dibuixos definitius a la maqueta. Llavors acabem el disseny: ajustem el text, triem colors, afinem detalls… Quan totes les seccions estan enllestides, la revista va a impremta!

 

 

Voleu conèixer els nostres il·lustradors?

Hem parlat amb quatre col·laboradors perquè ens expliquin com il·lustren la revista.

 

Jaume Balaguer

On dibuixa?
Un mar ens separa d’aquest col·laborador: viu a Mallorca! A casa té un estudi amb l’ordinador, la taula de dibuix… i un equip de so de primera. Li agrada treballar amb música, però no sempre. “Quan m’he de concentrar, m’estimo més el silenci”, diu.

Què l’inspira?
Qualsevol cosa el pot influenciar o agradar. Es descriu com una coctelera! Barreja inspiracions i les adapta al seu estil.

Com treballa?
No li calen llapis i paper per a dibuixar. Treballa amb una tauleta gràfica, de manera que allò que dibuixa queda guardat directament a l’ordinador.

TOT BEN DOCUMENTAT!
Recordeu l’article sobre el Titanic del Cavall Fort 1432? En Jaume va fer el dibuix on es veu el vaixell per dins i per fora. Abans va buscar fotografies, va estudiar plànols i va mirar fotogrames de la pel·lícula. Per a dibuixar els pirates literaris del Cavall Fort 1443, va consultar els llibres on sortien aquells personatges per veure com els descrivien els autors.

Aquí teniu l’entrevista sencera a en Jaume!

 

 

Cristina Losantos

On dibuixa?
Treballa a casa, en una taula des d’on veu el seu balcó. A la portada del Cavall Fort 1422, que parlava dels ornitòlegs de balcó, va dibuixar exactament aquestes vistes!

Què l’inspira?
El seu entorn: casa seva, la família… Quan la seva filla era petita, sortia a tots els seus dibuixos. Al carrer, sempre va badant i mirant enlaire. Si veu res interessant, ho fotografia.

Com treballa?
“La primera part del procés és molt artesanal”, explica. Dibuixa a llapis esbossos senzills, per prendre situació, i després en fa un altre de molt acabat. Llavors calca el dibuix, el passa a tinta i l’escaneja per acabar-lo a l’ordinador.

 

UNA PROPOSTA COMMOVEDORA
A vegades, els il·lustradors també suggereixen temes. Quan va visitar la Maternitat d’Elna, la Cristina es va emocionar tant que ens va animar a parlar-ne al Cavall Fort 1384. Ens va semblar una gran idea! Li vam demanar si volia il·lustrar l’article ella mateixa. “Em va encantar fer els dibuixos i la portada”, recorda.

Aquí teniu l’entrevista sencera a la Cristina!

 

 

Sergi Moreso

On dibuixa?
Sempre duu una llibreta a sobre perquè no sap quan li pot venir la inspiració. Les idees neixen a casa, al tren, en un bar… Quan toca concentrar-se i dibuixar, es tanca a l’estudi.

Què l’inspira?
Abans de dibuixar, fa un mapa d’idees. Hi escriu el tema que ha d’il·lustrar i tot de conceptes associats. “Em serveix per a fer connexions que tinguin un punt d’humor o sorpresa”, explica. Un cop troba la connexió adient, fa els esbossos.

Com treballa?
Li agrada dibuixar a mà perquè les il·lustracions surten més fresques i dinàmiques. Quan les vol més polides, les fa amb la tauleta gràfica.

 

DIBUIXOS AMB MISSATGE
Sabeu els articles del Bits i xips? Els il·lustra en Sergi! Com que no està avesat a qüestions de tecnologia o Internet, primer es documenta bé sobre el tema. Després fa un mapa d’idees i pensa un gag. Amb les seves il·lustracions, també procura transmetre un consum responsable de les noves tecnologies.

Aquí teniu l’entrevista sencera a en Sergi!

 

 

Lluïsot

On dibuixa?
No li cal sortir de casa per a anar al seu estudi. “Com aquell qui diu, surto del llit i m’assec a la taula a dibuixar”, explica.

Què l’inspira?
Les seves il·lustracions són divertides i expressives. Com els dibuixos animats, que són la seva font d’inspiració! També es fixa molt en els personatges de videojocs.

Com treballa?
Dibuixa els esbossos amb bolígraf, per no haver d’esborrar i corregir; diu que així queden més naturals. Tot seguit calca els dibuixos en una taula de vidre que té un llum a sota i els passa a tinta. Llavors els escaneja i els pinta amb l’ordinador.

 

DE TOT SE N’APRÈN
Per a escriure i dibuixar les historietes del professor Trilobites, en Lluïsot investiga moltíssim. Busca informació sobre descobriments paleontològics i sobre els països que visiten els protagonistes del còmic. També li cal investigar quan il·lustra les respostes científiques del professor Bombeta. D’aquesta manera, aprèn moltes coses!

Aquí teniu l’entrevista sencera a en Lluïsot!

 

Ep! Us hem presentat quatre il·lustradors, però en tenim molts més! A tots ells, els estem molt agraïts per ajudar-nos a omplir la revista de coneixements, fantasia i humor.

 

Text: CHUS DÍAZ
Il·lustració: CRISTINA BUENO