Pantalles. Veritat o mentida? Solucions

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1449-1450
Dossier

 

1. Es podia combinar el color del mòbil amb la roba.

Veritat! Cap a l’any 2000 es van fabricar molts mòbils d’aquesta marca, que es va fer molt popular; eren els primers mòbils a l’abast de tothom! I, sí, ara us semblen prehistòrics, però en aquell moment eren revolucionaris.

 

2. Entrarem als concerts per la pantalla.

Mentida! Poder teletransportar-nos encara queda lluny però, sí que és veritat que, amb les ulleres de realitat virtual i els mons imaginaris de les pantalles (els metaversos), podrem tenir unes sensacions tan reals –amb vestits amb sensors, per exemple– que a través de la pantalla ens pensarem que som en un estadi escoltant el nostre grup preferit!

 

3. El primer coet que va arribar a la Lluna només tenia aquesta pantalla.

Veritat! Era la pantalla de l’ordinador que controlava el moviment dels diferents mòduls del coet. La veieu? Els ordinadors de la nau tenien molta menys memòria que qualsevol dels nostres telèfons intel·ligents actuals. Per a preparar el viatge a la Lluna, moltísimes persones van pensar i fer milions de càlculs que ara les màquines ens fan en pocs segons.

4. Els mòbils tenien tecles!

Veritat! Les pantalles tàctils són força recents, de fa uns deu anys. Abans, tots els mòbils tenien botons. Fins i tot n’hi havia uns que, a sota la pantalla, tenien un teclat sencer d’ordinador: eren les famoses Blackberry, que permetien escriure molt més ràpid!

5. Els televisors dels vostres pares eren grans i pesants com una roca.

Veritat! Un tub de raigs catòdics era gros i calia amagar-lo darrere la pantalla, i per això els aparells eren tan fondos. De fet, calia organitzar el menjador pensant primer on hi cabria el moble del televisor!

 

 

6. Hi ha mòbils que es poden posar a la rentadora.

Veritat! No és una cosa que s’hagi de fer mai, això. Però, si passa per accident, el mòbil es pot “salvar”! Cada cop s’intenten fer aparells, sobretot mòbils, més resistents als cops, la humitat, el sol… I passen proves que els donen un certificat, per exemple, de l’estona i la pressió d’aigua que poden aguantar.

 

7. Ja hi ha pantalles flexibles.

Veritat! Potser encara falta una mica perquè les pantalles siguin tan toves, barates i resistents per a funcionar també com a paper d’embolicar, però ara ja es venen mòbils que es despleguen per tenir la pantalla més grossa. Segurament aviat ens semblarà estrany que una pantalla no es doblegui!

 

8. Hi ha una tinta que és electrònica.

Veritat! La tinta electrònica s’utilitza en els lectors electrònics, que serveixen per a llegir llibres electrònics, és clar. I no fa mal als ulls perquè les pantalles no emeten llum.

 

9. Els píxels es fabriquen en antigues fàbriques de rajoles de xocolata.

Mentida! La fabricació del píxels d’una pantalla és complexíssima! Són minúsculs i es construeixen amb moltíssims elements i processos químics. Es fan en fàbriques molt especialitzades i amb una maquinària amb tecnologia avançadíssima. Res de rajoles de xocolata, doncs.

 

 

Fotografia Smithsonian National Air and Space Museum: interior nau
Fotografia iStock: televisor (Easy_Asa)