Cavall Fort 1350
Minimegacracs
En Martí sol preguntar-se com funcionen les coses que li criden l’atenció. I quan obté bones respostes les aplica de forma magistral en les seves dues aficions preferides: l’animació digital i la fotografia.
“Quan mirava els efectes especials de les pel·lícules, sabia perfectament que no podien ser reals, però en canvi els estava veient a la pantalla. I em preguntava: ‘Com s’ha fet, això!?’”.
Va buscar explicacions a YouTube i va començar a experimentar d’una manera autodidàctica; però li faltaven coneixements bàsics i l’estiu passat, a dotze anys, va fer un curs del programa Adobe After Effects CC.
Al curs vaig millorar les tècniques. Però recomano fer un curs des de zero amb un professional, perquè, si no, agafes vicis i després has d’esborrar el que feies per a aprendre el procés correcte.
Ara per ara és l’únic noi de l’Estat espanyol que té el certificat oficial i també l’alumne més jove d’aquest curs pensat per a adults. Aquest estiu n’ha fet un de 4D i un de direcció de cinema a l’ESCAC, i va aplicant els coneixements en els treballs escolars fent animacions i experiments tècnics.
En un treball se’ns veu desdoblats a mi i a un amic meu, perquè ens relacionem amb nosaltres mateixos com si fóssim quatre personatges. És que m’agrada molt gravar vídeos i fer fotos, però la manera com m’ho passo més bé és editant.
Les fotos! Aquesta és l’altra gran afició del Martí, i va començar una mica per casualitat: un dia, quan tenia vuit o nou anys, els pares li van regalar una càmera automàtica i s’hi va aficionar. Però al cap d’un parell d’anys va pensar que en necessitava una de manual per a poder controlar ell mateix els tres aspectes principals que has de tenir en compte quan fas una fotografia: el diafragma, la velocitat d’obturació i la quantitat de llum digital afegida que voldràs.
Una càmera automàtica fa els ajustaments automàticament, però si vols fer fotos més elaborades has de tenir el control de la teva imatge, i per això ho has de fer manualment.
I un altre factor molt important que té aquesta càmera (la Nikon D3300) és que pot exportar en un format comprimit, i també té un format que guarda tota la informació de la imatge. “Així, quan l’exporto, això permet que continuï tenint tota la informació i puc editar-la canviant el que vull.”
Amb la nova càmera van venir també cursos d’aprenentatge per a treure’n el màxim rendiment. I després de fer-ne un de bàsic va entrar en el món artístic, i ja ha fet monogràfics sobre ocells, paisatges, orquídies…
Quan faig un enquadrament, el que busco és treure la part més artística de la realitat. Aquesta foto de l’orquídia és a Cantonigròs i em va costar molt: no tenia llum, estava d’esquena… semblava que ho tenia tot en contra, però al final vaig aconseguir treure aquesta imatge.
També aprofita que al seu barri de Llinars del Vallès hi ha molts gats i ocells, “perquè m’agrada molt captar les expressions de les seves cares, la mirada dels animals…”
Tot i l’interès que li desperten les dues grans aficions, de moment no les imagina com una professió: “M’agraden molt les ciències, i encara no sé si m’hi voldré dedicar, però vull fer el batxillerat científic i em decanto molt per la física. La fotografia i l’animació de moment me’ls plantejo com un hobby, però estic segur que sempre m’acompanyaran.”
Que t’acompanyin sempre, també, la teva inquietud per saber i el teu encert a enfocar bé l’objectiu dels teus somnis, Martí!
Si el busqueu al seu compte d’Instagram (@martialturo), comprovareu el seu talent i gaudireu de les imatges artístiques tan precioses que fa.
Text: ANNA FITÉ
Fotos: ANNA FITÉ I MARTÍ ALTURO
Dibuix: ROGER ZANNI