Cavall Fort 1324
Veiem més de vint noies lliscant i ballant alhora, fent figures (impossibles?!) sobre els seus patins de quatre rodes com aquell qui res. Ens quedem amb la boca oberta! Tenen onze medalles d’or internacionals. Qui són? |
Són patinadores del Club Patinatge Artístic Olot, de la modalitat del grup de xou, que consisteix a patinar i ballar d’una manera sincronitzada en grup, fent una coreografia. Esport i dansa es fusionen en aquest patinatge: per a aconseguir aquest resultat cal fer molta feina! Hem anat a Olot perquè ens ho expliquin.
Patinar: una extraescolar
Cada setmana, després de l’escola, un munt de nenes (i algun nen!) van a patinar al pavelló d’esports d’Olot. Alguns per fer un esport extraescolar; d’altres per viure-ho més intensament i abocant-se a les competicions. En aquest esport es treballen, primer, l’equilibri i l’elasticitat. Cada curs s’aprenen noves figures i exercicis. Quan fa un any que patinen, el club els porta a fer proves d’iniciació i del certificat individual. Això els familiaritza amb els nervis, aprenen a concentrar-se, a experimentar l’èxit, el fracàs…
Patinar: un repte
Més endavant, si en tenen ganes i aptituds, les patinadores i els patinadors poden entrar en un dels tres grups de xou del club. I això ja implica una altra dedicació i treballar la força, la coordinació, el to físic… “Els entrenaments són durs, però això ens permet aguantar bé els cinc minuts intensos de l’exercici amb què competim”, ens explica l’Aina (15), que aquest any ha debutat al mundial amb el grup de xou gran. I és que estar als grups de xou vol molta dedicació: “Quan hi ha competicions i més entrenaments és difícil de combinar amb la universitat”, diu la Nora (19), que ara estudia a Barcelona i va deixar el club el curs passat.
El patinatge artístic no està considerat un esport d’elit (com el bàsquet, l’atletisme, la natació sincronitzada, el futbol…), i això té inconvenients: econòmics (per exemple, no hi ha ajudes per a anar als campionats internacionals), de falta de reconeixement o de facilitats a l’hora de compaginar estudis i esport.
Passió per les vuit rodes
Ens trobem amb en Ricard Planiol, director artístic del club. En Ricard encomana el seu entusiasme pel patinatge. Tricampió d’Espanya i medalla de bronze mundial, va anar a entrenar el CPA Olot fa trenta anys. Des que hi va entrar, va treballar de valent amb els festivals de fi de curs: coreografia, música, vestits, il·luminació… “És una manera bonica d’ensenyar el que aprenen les patinadores a la família, amics i gent de la ciutat.” Uns festivals que han sigut com un entrenament perquè, anys més tard, el club hagi entrat al món dels grups de xou. El resultat? Un reguitzell de medalles en campionats nacionals, europeus i mundials.
|
Començar de zero cada curs
“Cada any els dic que hem de començar de zero i treballar fort des del principi. Haver guanyat l’any anterior no ens assegura la plaça als mundials”, ens diu en Ricard. Fa uns anys no van quedar classificades: “Va ser una bona lliçó.”
El patinatge, com tot esport, ensenya a esforçar-se, a ser constants, a perdre… “El més sa de l’esport són els valors que l’acompanyen. Crec que la constància és la virtut per la qual totes les altres donen el seu fruit. Al final, l’experiència de patinar, entrenar i competir, les haurà format com a persones.”
“Mentre actuem no pensem en res: estem totalment concentrades en el ball.”
Text: EUGÈNIA MORER
Fotografies: CPA OLOT
Dibuixos: ROGER ZANNI