Cavall Fort 1349
La finestra
Visitem la Filmoteca de Catalunya
Si en una biblioteca s’hi guarden llibres, en una filmoteca s’hi guarden els films, oi? Doncs sí! Però s’hi fan tantes altres coses que hem visitat la de casa nostra per descobrir-oh!
Per a què serveix, una filmoteca?
Això ens ho explica molt bé l’Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya: “Les pel·lícules són un signe d’identitat de la cultura. Són un material molt potent però a la vegada estan en un suport molt fràgil. Per això ens encarreguem de preservar-lo, perquè es pugui conservar. I també el difonem, perquè continuï arribant a tothom.”
Abans de pujar al despatx de l’Esteve precisament hem coincidit a la porta d’entrada amb un reguitzell de nens i nenes que també venen a fer una visita i a descobrir el món del cinema. Perquè, com ens explica l’Esteve, acostar el cinema a les noves generacions, és a dir, a vosaltres, és un dels objectius principals de la Filmoteca.
Què hi ha?
Doncs, a més d’un gran arxiu de pel·lícules, també hi trobem una biblioteca amb documents relacionats amb el cinema (llibres, obres de consulta, catàlegs, cartells, estudis, guions), peces i objectes antics per a fer cinema, col·leccions de cartells, fotografies…
I tot aquest material no està quiet com si el tinguéssim tancat en una habitació de casa: contínuament s’ordena, es conserva, es restaura i es difon, és a dir, que s’ensenya i es posa a l’abast de tothom perquè el puguem conèixer.
QUINES PEL·LÍCULES HI HA, A LA FILMOTECA?
Doncs aquelles que reflecteixen la història del cinema a Catalunya. I això inclou tant les pel·lícules fetes a casa nostra com les que s’han projectat aquí i que tenen un valor cultural vinculat a la història de Catalunya. A més, la Filmoteca està en xarxa amb altres filmoteques, amb les quals fa intercanvis de pel·lícules. I això vol dir que aquí podem veure pel·lícules d’altres cultures i que les nostres pel·lícules es poden veure arreu!
On és, la Filmoteca?
La Filmoteca està repartida en dos grans espais:
2CR
És el Centre de Conservació i Restauració i es troba a Terrassa. Hi ha tooooooooootes les pel·lícules de la Filmoteca: més de 40.000! La més antiga té més de cent anys: és del 1902.
És molt important mantenir les pel·lícules en bon estat! Les llaunes que contenen els films de cel·luloide han d’estar en un lloc fred i sense humitat: per això les tenen en grans sales refrigerades, perquè no es facin malbé! Si visiteu el centre us faran portar roba d’abric, és clar!
Els films s’han de catalogar, restaurar, conservar… Quina feinada! I encara que no us ho sembli, també s’ha de tenir cura de les pel·lícules en format digital, que, a més, ocupen molt d’espai físic i, sobretot, virtual.
PLÀSTIC I BITS
El cel·luloide és un material de plàstic transparent que serveix per a fer-hi pel·lícules. Fins no fa gaire era on s’“imprimien” els fotogrames de la pel·lícula, és a dir, cadascuna de les imatges que es van projectant a la pantalla. Es guardaven en cintes llarguíssimes, enrotllades. Cada pel·lícula necessitava almenys sis cintes, grans com una ensaïmada de Mallorca!
Les pel·lícules digitals estan gravades en el format al qual vosaltres esteu més habituats, és a dir, en arxius de vídeo. Són, és clar, arxius més complexos i que ocupen moltíssims gigabits i terabits!
“A llarg termini, les pel·lícules analògiques, és a dir, les gravades en cel·luloide, són més fiables. Hi ha grans productores que paguen milers d’euros per fer còpies en cel·luloide de les pel·lícules actuals, digitals”, ens explica l’Esteve. Sembla estrany, oi? Però si es conserva bé, una pel·lícula del 1902 es pot veure actualment. I no sabem si, d’aquí a cent anys, els ordinadors i reproductors seran capaços de reproduir els formats digitals que tenim avui, perquè potser ja hauran quedat obsolets!
El Raval
En aquest edifici del barri del Raval, al centre de Barcelona, es projecten les pel·lícules de la Filmoteca. I també hi ha la biblioteca i les oficines. Donem-hi un cop d’ull!
La Filmoteca té dues sales de cinema, on podreu descobrir com comença la màgia del cinema des de la sala del projector fins a les butaques!
Preparats, llestos… saltem al passat!
“Un dels moments més especials que viuen els nens i nenes que ens visiten és quan recreem com era una projecció del principi del segle passat.” Això ens ho explica l’Anna, una de les responsables dels serveis educatius de la Filmoteca: “S’apaguen els llums, els nens es queden en silenci i comença la màgia: se sent un piano en directe mentre es projecta una pel·lícula muda.” Com us dèiem, una de les finalitats de la Filmoteca és fer-vos conèixer la cultura i la història del cinema. I recrear com era anar al cinema fa cent anys és una bona manera de fer-ho.
La cinquantena de persones que treballen a la Filmoteca fan feines ben diferents, des de conservar, mantenir i restaurar tot el material fins a estar en contacte amb les altres filmoteques, preparar activitats per a vosaltres, difondre el contingut de la Filmoteca… Hi ha feina per a tothom!
El cinema del futur
La Filmoteca pensa moltíssim en vosaltres perquè sou els espectadors i creadors del cinema del futur. I, com que volen que conegueu de ben a prop quina és la història del nostre cinema, tenen un munt d’activitats pensades perquè us hi acosteu: visites amb l’escola, cicles de cinema infantil en família, exposicions temporals…
Perquè, com ens diu l’Esteve, “el cinema és un vehicle de diàleg amb la societat, amb el present, amb el futur. I el futur sou els infants i joves. Sou la nostra prioritat. Per això us volem acostar a la Filmoteca”. Perquè sou el cinema de demà.
La seu del Raval de la Filmoteca (pl. Salvador Seguí, 1-9, Barcelona) us ofereix la programació familiar dissabtes i diumenges a la tarda. Trobareu tota la informació a www.filmoteca.cat.
Text: EUGÈNIA MORER
Fotografies: FILMOTECA DE CATALUNYA
Dibuixos: PEP BROCAL