Ramon Llull, un home fantàstic

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1289-1290
Dossier

 

Aquest any commemorem el set-cents aniversari de la mort de Ramon Llull, un dels pensadors i escriptors més importants de l’època medieval. Va néixer a Mallorca i es considera el pare de la literatura catalana. Per això a Cavall Fort li dediquem el dossier del nostre número d’abril, que comença explicant la seva vida.

 

 

Ramon Llull i Erill neix a Mallorca el 1232. Els seus pares són nobles barcelonins, que han vingut a l’illa fa uns anys amb la conquesta del rei Jaume I. Com a tot fill de nobles, els pares li busquen una noia rica i de bona família. A vint-i-cinc anys es casa amb Blanca Picany i tenen un nen i una nena.

En Ramon té una bona vida tranquil·la. Però a trenta anys, tot canvia! Una nit, mentre escriu un poema d’amor, té una visió divina. I s’adona de l’objectiu de la seva vida: servir Déu. Anuncia a la família que es vol dedicar en cos i ànima a Déu. No és que es vulgui fer monjo, no! Sent que té la missió d’explicar a tothom la veritat sobre la fe cristiana.

Viu encara un temps amb la família però finalment se’n va, renuncia a una part dels seus béns i en deixa una altra part a la família. Durant nou anys només estudia: aprèn gramàtica, llatí… i àrab, per poder parlar amb els musulmans. En aquesta època, la religió cristiana i la musulmana són molt importants. I hi ha lluites entre uns i altres. Els cristians fan croades, expedicions militars per a conquerir Terra Santa (així és com els cristians anomenen Palestina a l’època medieval, perquè és on va néixer i viure Jesús).

Àrabs i cristians creuen en un sol Déu creador, però cada religió ho explica d’una manera diferent. En Ramon vol convèncer els àrabs que la vertadera és la cristiana. Per aconseguir-ho, s’inventa un mètode nou de pensar, de fer rumiar les persones. Li posa el nom d’Art. Funciona amb combinacions de paraules, diagrames… i és molt complicat!

Tot això ho explica en els seus llibres, que escriu en diverses llengües perquè arribin a tothom: en llatí (per als savis), en català (per a la gent del poble) i en àrab (per als musulmans). En Ramon no para mai d’escriure: escriurà gairebé 300 llibres! De filosofia, de ciència, novel·les, poesies… El tema sempre és el mateix: explicar i raonar per què la religió cristiana és l’única que és certa.

A quaranta anys comença a viatjar per Europa i el Mediterrani per convèncer reis i papes que l’ajudin a difondre la seva Art perquè arribi a tots els cristians i a tots els musulmans.

Va a París a explicar el seu sistema als savis més importants. Però la seva Art és tan difícil, i tan diferent de la manera com es pensa llavors, que no li fan cas. Ell, però, és molt tossut i no es desanima mai. Torna a Montpeller i hi escriu llibres nous per explicar la seva Art d’una manera més fàcil: a veure si ara l’entenen!

Com que no se’n surt i ni reis ni papes ni savis no li fan cas, decideix anar ell mateix en terres àrabs! Des d’Itàlia s’embarca cap a Tunis, al nord d’Àfrica. Un cop a Tunis, alguns savis se l’escolten; el seu mètode és molt interessant i els permet dialogar sobre Déu i la religió. Però no tothom pensa igual i alguns s’enfaden perquè no es volen convertir al cristianisme i se senten ofesos. I el fan fora del país de molt mala manera.

En Ramon no es rendeix. Després d’uns anys d’escriure més llibres i demanar suport de reis i papes, torna a Àfrica. Té setanta quatre anys. Allà el posen a la presó i el fan fora de nou. Durant el viatge de tornada, el seu vaixell naufraga i arriba mig mort a les costes de Pisa (Itàlia). I a més, perd els llibres que portava al vaixell. Per sort en Ramon és una persona molt forta i es recupera. Reescriu els llibres perduts i n’escriu més. Torna a París per quarta vegada i, per fi!, el rei li fa cas i se’l comença a tenir en compte en el món dels savis.

A vuitanta-dos anys torna a Tunis a continuar ensenyant l’Art. Mor a vuitanta-quatre anys, no se sap si a Àfrica mateix o pel camí de tornada o a l’arribada a l’illa. L’enterren a l’església de Sant Francesc de la ciutat de Mallorca.

 

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustracions: LAURA DE CASTELLET

 

Si voleu saber més coses sobre Ramon Llull, podeu llegir el dossier sencer al número 1289-1290 de Cavall Fort.